Direct naar artikelinhoud
Game 'Avicii Invector'

Game ‘Avicii Invector’ is een duizelingwekkende achtbaan door het universum van Avicii’s muziek

De game ‘Avicii Invector’.

De Zweedse dj Avicii werkte voor zijn dood nog mee aan de game Avicii Invector, waarmee je doordringt tot het DNA van zijn muziek, en dat is simpelweg aangrijpend.

De Zweedse dj Tim Bergling, alias Avicii, werd het afgelopen jaar volop herdacht. Zijn zelfgekozen dood in 2018 schokte zijn fans en de hele dancewereld, en het verdriet is duidelijk nog niet verwerkt. Dus verscheen dit jaar de nagelaten plaat Tim, met niet eerder uitgebracht werk. En begin deze maand werd in Stockholm nog een groots herdenkingsconcert gehouden, met tientallen dj’s en zangers die Avicii en zijn berg wereldhits een laatste eer wilden bewijzen.

Nu volgt een zoveelste monument voor de dj, en misschien wel de ultieme hommage aan zijn erfenis. Geen plaat of concert dit keer, maar een game, waarin de muziek van Avicii mentaal én fysiek kan worden ervaren. Avicii Invector, die is uitgebracht voor de grote spelconsoles en de pc, schiet de gamer in een hallucinerende ruimtereis door het oeuvre van de dj. En het spel opent daarmee een compleet nieuwe dimensie onder hits als ‘Waiting for Love’, ‘Wake Me Up’ en ‘Hey Brother’.

Geestverruimend

De ontstaansgeschiedenis van Avicii Invector is al bijzonder. Vier jaar geleden ontwikkelden een paar onafhankelijke Zweedse gamemakers een technisch geavanceerd spelconcept rond popmuziek, in een poging de wat in vergetelheid geraakte ‘rhythm game’ nieuw leven in te blazen. Het spel was een soort psychedelische trip door de bouwstenen van de muziek heen. De speler stuurt zichzelf op een duizelingwekkende achtbaan door een liedjesuniversum, waarbij steeds op het juiste moment de juiste knop moet worden ingedrukt om de song op de rails te houden. Een beetje zoals klassieke ritmespellen als PaRappa the Rapper en Guitar Hero dat al deden in de jaren negentig en nul, maar dan flink wat geestverruimender.

De gamemakers van Hello There Games vroegen Avicii toestemming om ook wat van zijn muziek te gebruiken en dat vond de dj prima. Maar toen hij een vroege versie van het spel gedemonstreerd zag, raakte hij nogal onder de indruk van de game-ervaring, en waarschijnlijk ook van zijn eigen werk in een zo originele omgeving. De gamemakers besloten het spel volledig op Avicii toe te spitsen en Tim Bergling schoof aan in de studio om mee te denken over de keuze aan liedjes, het ontwerp van de ruimtelandschappen en de manieren waarop de gamers de beats van zijn clubtracks het best konden ondergaan. 

Avicii Invector was nagenoeg klaar toen het onderwerp van de game overleed. Zoals dat ook al met de onvoltooide muziek van Avicii gebeurde, kreeg het spel een postume uitgave. Dat merk je al als de game wordt opgestart en een paar stemmige foto’s van Avicii in beeld verschijnen. Zijn karakteristieke silhouet achter een dj-set: één hand aan de knoppen, het andere handje zwaaiend in de lucht. 

Eventuele sombere bijgedachten verdwijnen al snel bij de eerste levels. De gamer mag even wennen bij wat langzamere ballads, waarbij het knoppenwerk niet al te ingewikkeld is. Het is de bedoeling de beats in de songs te volgen, met de wijsvingerknoppen op de controller, en uiteraard de actietoetsen rondje, vierkantje, driehoekje en x.

Bezinning

De complexiteit neemt daarna snel toe, ongeveer in dezelfde mate als waarop Avicii het tempo opvoerde in zijn stevige housetracks. En dan begint de echte lol van Avicii Invector. Het is de bedoeling dat niet alleen de ritmes en dus de stevige vierkwartsmaten worden gevolgd, maar ook de vocalen van een van de vele gastzangers van Avicii. De knoppen moeten ingedrukt blijven zolang een zangnoot aanhoudt, en zo klik je als gamer op een gegeven moment dus echt door het DNA van een liedje heen.

Het volgen van de arrangementen en de beats wordt nu zo duivels moeilijk, dat de hersenen eigenlijk moeten worden uitgeschakeld. De speler komt in een roes terecht, waarbij de intuïtie de muziek volgt en de geest versmelt met de songs. En daarbij zoef je dus ook nog in een klein ruimteschip door een oneindig planetenstelsel, waar wie weet ook nog ergens de ziel van de dj doolt. Zelfs al ben je geen fan van het werk van Avicii, het spel is gewoon aangrijpend. En je snapt ook waarom Avicii zelf er zo enthousiast over was: zijn muziek wordt op een bijna subliminale manier ingebracht en is in deze grafisch prachtige game in staat ieders hoofd leeg te spelen. En een zorgenvrij hoofd – zo bleek na de tragedie van zijn dood – dat was  ook waar Avicii tevergeefs naar verlangde.

Wat is het mooi om door de ruimte te suizen op een van Avicii’s eerste hits, Levels, of op de optimistische funk van Lay Me Down. En wat is het nog altijd wrang te constateren dat achter al die opgewekte muziek van de Zweed zo’n diep verdriet school. De Avicii Invector is een liefdevol eerbetoon aan de dj en een spel dat is doordrongen van bezinning. Je moet echt even slikken bij het nummer Fade into Darkness, waarin je ook als speler langzaam aanstuurt op een zwart gat aan de ruimtehorizon.

Wat is een ‘rhythm game’?

De ‘rhythm game’ is een klein maar fijn nichegenre in de spellenindustrie. De spellen waarbij de gamer ritmes van de muziek moet volgen door op knoppen te hameren en bij te sturen, vinden hun oorsprong in de Japanse arcadehallen. Daar werden al jaren drumspellen gespeeld op reusachtige apparaten, en een voorloper van de populaire gitaarheldengame Guitar Hero uit de jaren nul. Na het succes van Guitar Hero bloedde het genre een beetje dood. Maar dankzij games als de Avicii Invector lijkt de rhythm game aan een tweede leven begonnen. Een van de mooiste games in deze roesopwekkende categorie is het bedwelmende spel Thumper, waarbij de speler door een apocalyptische racebaan raast, op harde en onheilspellende techno.

Avicii Invector, is beschikbaar voor PS4, Xbox en pc. Er volgt nog een uitgave voor de Nintendo Switch.