Toch akkoord bereikt over voorstel Homans om te besparen op Vlaams Parlement

© BELGA

Open VLD heeft nu toch haar akkoord gegeven voor het voorstel van Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om 6 procent te besparen op de werkingskost van het Vlaams Parlement en de partijdotaties. De liberalen lagen dwars tot ze dinsdagmiddag met een eigen voorstel kwamen.

gjs

“We moeten als parlement dezelfde inspanning doen als diegene die we vragen van andere mensen en organisaties”, vindt Liesbeth Homans (N-VA). En dus legde de voorzitter van het Vlaams Parlement maandag een besparingsvoorstel op tafel in het Bureau, waar alle fractieleiders van partijen met meer dan vijf leden in zetelen.

LEES OOK. Homans wil besparen op partijdotaties: waarom werkt Open VLD als enige tegen? En wat is hun alternatief? (+)

In dat voorstel staat een besparing van 6 procent op de werking van het parlement en op de partijdotaties voor de begroting van 2020. De werkingskost van het Vlaams Parlement zou daardoor met 860.000 euro dalen, terwijl 6 procent afpitsen van de partijdotaties 765.000 euro zou opleveren. Die 6 procent is niet willekeurig gekozen: het is dezelfde besparing als die in de sectoren Jeugd, Welzijn, Cultuur en Sport doorgevoerd wordt. Solidair zijn, heet dat dan.

Open VLD was als enige tegen het akkoord en kwam dinsdagmiddag met een eigen voorstel voor de dag. Daarin werd de besparing van 6 procent behouden, maar werd ook gevraagd aan de parlementsleden om 5 procent loon in te leveren en de partijdotaties te hervormen. Even later meldde Homans dat er een akkoord bereikt is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen