Direct naar artikelinhoud
Brexit

Boris Johnson schermt met no deal-brexit

Johnson wil duidelijk maken dat zijn Get Brexit Done meer was dan een verkiezingsleus.Beeld AFP

Boris Johnson wil wettelijk vastleggen dat de Britten de Europese Unie eind volgend jaar, aan het einde van de overgangsperiode, verlaten. Hiermee wil hij de Europese Unie onder druk zetten om zo snel mogelijk een vrijhandelsakkoord te sluiten. 

De clausule in de brexitwet verhoogt de kans dat de Britten zonder akkoord de EU verlaten. Het pond daalde meteen na de bekendmaking.

Johnson wil duidelijk maken dat zijn ‘Get Brexit Done’ meer was dan een verkiezingsleus. Wat de net herkozen premier betreft is er geen tijd meer te verliezen. Mogelijk laat hij het Lagerhuis eind deze week, op de drempel van het kerstreces, reeds stemmen over het door hem bereikte brexitakkoord. Dit najaar werd het nog verworpen, maar nu de Conservatief een ruime meerderheid heeft, komt het makkelijk door de volksvertegenwoordiging.

Optimistisch als altijd weet Johnson zeker dat het mogelijk is binnen een jaar een vrijhandelsakkoord te sluiten. EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft gezegd dat dit onhaalbaar is. In juni, zo beweerde de Fransman vorige week, moeten beide partijen besluiten over een verlenging van één of twee jaar. Het op papier zetten van de hoofdlijnen van zo’n vrijhandelsakkoord zou voor komend jaar het hoogst haalbare zijn.

No Deal 

Johnson gaat ervan uit dat de Europese landen zoveel te verliezen hebben bij een no deal-brexit dat ze alles zullen doen om dat te voorkomen. Een keiharde deadline leidt tot resultaten, aldus de premier. Zijn uiteindelijke doel is een vrijhandelsovereenkomst die lijkt op het akkoord dat de Europese Unie ruim drie jaar geleden met Canada sloot, na zeven jaar onderhandelen.

Labours brexit-woordvoerder Keir Starmer, die partijleider hoopt te worden, heeft het voornemen van de Britse regering roekeloos en onverantwoordelijk genoemd. Bij een No Deal zullen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie moeten terugvallen op regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat zal aan beide kanten van de Noordzee voor flinke economische schade zorgen.