Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

Dan toch akkoord over 6 procent besparing op partijdotaties

Dan toch akkoord over 6 procent besparing op partijdotaties
Beeld BELGA

Er is dan toch een akkoord gevonden in het Vlaams parlement om 6 procent te besparen op de dotaties voor de partijen. Open Vld lag aanvankelijk dwars omdat de partij naar eigen zeggen verder wilde gaan dan de 6 procent die op tafel lag. Vandaag draaiden de liberalen dan toch bij.

en

Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans meldde via Twitter dat de besparing donderdag nog wordt gestemd. Open Vld roept de andere partijen meteen wel op om extra te besparen, bijvoorbeeld door bijkomend te snijden in de lonen van de parlementsleden.

Open Vld kreeg vandaag forse kritiek omdat de partij in het Bureau van het Vlaams Parlement als enige zou dwars gelegen hebben rond een plan waarbij 6 procent zou bespaard worden op de dotaties van de partijen.

Open Vld countert de kritiek en zegt dat het verder wil gaan dan de zes procent besparing die nu voorligt. “Dat was ons standpunt in het bureau en dat blijft het vandaag nu de discussie in de media wordt gevoerd”, zegt fractieleider Willem-Frederik Schiltz na afloop van een partijbestuur. 

“We willen dat parlementsleden 5 procent inleveren op hun loon”, zegt fractieleider Willem-Frederik Schiltz.Beeld Photo News

Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans laat nu weten dat er op een extra Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement een consensus is gevonden over de 6 procent besparingen. “Dat voorstel wordt donderdag (wanneer het parlement zich over de begroting buigt)ook gestemd”, aldus Homans aan Belga.

Volgens Homans is er ook afgesproken dat alle fracties met bijkomende besparingsvoorstellen mogen komen en dat die nadien op het Uitgebreid Bureau zullen worden besproken.

“De kous mag hiermee niet af zijn. De 6 procent mag geen schaamlapje zijn om de fundamentele discussie uit de weg te gaan”, aldus Schiltz. 

Inleveren op loon

Concreet legt Open Vld twee bijkomende elementen op tafel. “Ten eerste willen we dat Vlaamse parlementsleden zelf een inspanning doen en 5 procent inleveren op hun loon. In de Kamer is dat al sinds 2012 het geval, hoog tijd dat het Vlaams parlement nu volgt”, meent Schiltz. 

Ten tweede wil Open Vld het hele systeem van partijfinanciering grondig hervormen. “Dit is immers ontspoord. Er zijn partijen die zo veel geld hebben dat ze immomakelaar spelen door met belastinggeld vastgoed op te kopen en te verhuren. Dat is nooit de bedoeling geweest. De partijdotaties dienen om een normale politieke werking te financieren. Er moet dus een eerlijker systeem komen met een faire inspanning van de grootsten.”

Kamer bespaart niet op partijdotaties

De Kamer bevriest de werkingstoelagen op de politieke fracties. De Kamercommissie voor de Comptabiliteit heeft daarover dinsdag een voorstel goedgekeurd. Een voorstel van N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt om ook de dotaties aan de politieke partijen te bevriezen, haalde het niet.

De Kamer kent jaarlijks werkingstoelagen toe aan de verschillende fracties (samen goed voor ruim negen miljoen euro) en voorziet ook dotaties aan de politieke partijen (in totaal meer dan 32 miljoen euro).

In de begroting van de Kamer voor volgend jaar was voorzien dat zowel de werkingstoelagen aan de fracties als de partijdotaties opnieuw geïndexeerd zouden worden, zegt N-VA-Kamerlid Van der Donckt. Hij diende twee amendementen in om de bedragen te bevriezen, wat een besparing zou opleveren van 172.000 euro op de middelen voor de fracties en van 586.000 euro op de middelen voor de politieke partijen.

De (kleinere) besparing op de fractiemiddelen kreeg een ruime meerderheid achter zich, de grotere besparing op de dotaties voor de partijen niet. Volgens N-VA stemden Open Vld, PVDA en Vlaams Belang mee voor het N-VA-voorstel. Groenen, MR en PS stemden tegen en CD&V zou zich hebben onthouden.

Van der Donckt zegt dat de N-VA in de plenaire vergadering van donderdag zal trachten “het tij alsnog te keren”.