Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Koning Filip, koningin Mathilde, contacteer Mia Doornaert

Koningin Mathilde en koning Filip.Beeld BELGA

Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: kan het koningspaar in primetime een taart bakken?

Sire, Majesteit,

Het spijt me, maar ik ken de ballen van het protocol. In 2017 mocht ik jullie op Tomorrowland volgen en toen moest ik bij jullie woordvoerster polsen of ik jullie vragen mocht stellen. Ze keek me een beetje verbaasd aan en zei toen vriendelijk: “Neen, je mag enkel antwoorden op die van hen.” Dus: mijn excuses dat ik me nu direct tot jullie richt.

Op mediavlak was 2019 een uitstekend jaar voor jullie. Zo was er de ‘ceremonie’ om de achttiende verjaardag van Elisabeth te vieren, inclusief beelden van een geëmotioneerde familie die op alle Belgische tv-zenders werden getoond. Columnist Luckas Vander Taelen noemde de plechtigheid “een heel zware marketingcampagne”.

En hij heeft gelijk natuurlijk: die ceremonie was totaal overbodig. Tegelijkertijd kan ik het jullie niet kwalijk nemen dat jullie je als gehaaide marketeers ontpoppen. Jullie moeten wel uit jullie pijp komen om de bevolking te overtuigen. Anno nu zijn alle argumenten op om een staatshoofd door erfopvolging of bloedband te verdedigen. Jullie móéten wel sympathie opwekken.

Daarom hoop ik dat jullie maandagavond – ter inspiratie – naar A Berry Royal Christmas op BBC One hebben gekeken. Met de hulp van niemand minder dan prins William en zijn vrouw Kate Middleton bereidde de Britse baklegende Mary Berry een aantal desserts. Met de toetjes wilde het drietal vrijwilligers van een aantal liefdadigheidsinstellingen bedanken.

Ik raad Luckas Vander Taelen aan om de komende dagen de approval ratings van het Britse koningshuis niet te checken of hij doet een infarct vrees ik. A Berry Royal Christmas was één uur hartverwarmende tv die in het VK wel nog even over de tongen zal gaan. De tabloid Daily Mail quoot zelfs lezers die er een jaarlijkse traditie van willen maken.

Ik geef jullie een goede raad, neen, ik daag jullie uit: organiseer samen met de openbare omroepen een Belgische Berry Royal Christmas. Vraag aan jullie chef om uit te leggen wat een deegrol is, en bloem, eieren en melk. En contacteer iemand à la Mary Berry. Ik zou Jeroen Meus naar voren kunnen schuiven, maar dat vind ik een beetje te gemakkelijk.

Waarom niet barones Mia Doornaert? Offline is ze heel aimabel en ze heeft een hoge Mary Berry-factor. Ze lijkt me niet de grootste monarchist en ik weet ook niet of ze een taart kan bakken, maar dat zijn details. Misschien kunnen jullie samen een baba au rhum maken, met extra veel rum om Delphine Boël te vergeten of de recente peiling die Vlaams Belang op bijna 30 procent zet. Misschien bestaat de monarchie over tien jaar niet meer, maar laat het niet aan jullie hart komen. Bak een taartje!

Herhaling maandag om 13.00 uur bij BBC One of te bekijken op de Facebookpagina van BBC One

Prins William en zijn vrouw Kate Middleton naast kooklegende Mary Berry.Beeld AP