Onbekende Libiër schrijft geschiedenis op WK voor clubs, Flamengo is eerste finalist

Flamengo heeft zich dinsdag als eerste geplaatst voor de finale van het WK voor clubs in het Qatarese Doha. Espérance Tunis eindigt op de vijfde plaats maar de Libische aanvaller Hamdou Elhouni schreef geschiedenis.

Vincent Van Genechten

Espérance Tunis, de winnaar van de Afrikaanse Champions League versloeg dinsdag Al-Sadd met 6-2 in het Khalifa International Stadium. De thuisclub speelde 66 minuten met tien man. Aanvaller Hamdou Elhouni lukte als vierde speler in de geschiedenis van de competitie een hattrick, na Luis Suarez (2015), Cristiano Ronaldo (2016) en Gareth Bale (2018). Elhouni trof raak in de 6e, 42e en 74e minuut. Tussenin scoorde Anice Badri (ex-Moeskroen) twee keer (13., 25. pen). Sameh Derbali (87.) legde in het slot de eindstand vast.

Al-Sadd, dat gecoacht wordt door de voormalige Barcelona-ster Xavi, moest na 24 minuten met tien man voortspelen. Hassan Fadlalla kreeg een rode kaart wegens hands in de eigen zestienmeter. Toch wisten Baghdad Bounedjah (32.) en Hassan Al Haydos (49.) nog te scoren voor de Qatarese kampioen.

Flamengo is eerste finalist

Flamengo plaatste zich later als eerste voor de finale. De Braziliaanse club versloeg in de halve finales Al-Hilal uit Saudi-Arabië met 3-1. In de finale neemt Flamengo het op tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Liverpool en het Mexicaanse Monterrey. Dat duel vindt woensdag plaats.

Salem Al Dawsari (18.) zette Al-Hilal verrassend op voorsprong in de 18e minuut. Vier minuten na de pauze lukte de winnaar van de Copa Libertadores de gelijkmaker via Giorgian De Arrascaeta. Bruno Henrique Pinto scoorde de 2-1 in de 78e minuut, vier minuten later gevolgd door een owngoal van Ali Al Bulaihi. Meteen daarna was het boeken toe voor Al-Hilal, na een rode kaart voor Andre Carrillo.

Woensdag treft het Mexicaanse Monterrey Liverpool in de andere halve finale. De finale en de wedstrijd om de derde plaats zijn zaterdag voorzien. Zaterdag gaat Flamengo voor zijn tweede eindzege, nadat het in 1981 de voorloper van het WK voor clubs, de Intercontinental Cup, won.