Direct naar artikelinhoud
Kernwapens

Resolutie over verwijdering van kernwapens goedgekeurd in Kamer

Planespotten nabij de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, waar Amerikaanse kernwapens zouden liggen.Beeld thomas sweertvaegher

Een voorstel van resolutie waarmee de sp.a alle kernwapens van Belgisch grondgebied verwijderd wil zien, kreeg gisteren een meerderheid van de stemmen in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. PS, Groen, Ecolo en PVDA spraken hun steun uit.

en

Een nieuwe stap richting een kernwapenvrije wereld. Die is volgens voormalig voorzitter van sp.a John Crombez gezet tijdens de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Op de agenda stond een voorstel van resolutie van hem en enkele andere sp.a’ers “over de toetreding van België tot het internationaal verbodsverdrag op kernwapens”.

In het voorstel vragen ze de federale regering om onder meer “te ijveren voor een versnelde implementatie van verschillende ontwapenings- en non-proliferatie-initiatieven”, mee te zorgen voor “de creatie van een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten” en Europa te vragen om “multilaterale akkoorden” in deze te versterken.

Slechte leerling

Volgens Crombez was er voor die standpunten een meerderheid.  Sp.a, PS, Groen, Ecolo en PVDA waren uitgesproken voor. “De andere partijen stemden wisselend.” Hij geeft toe dat dit voor twee andere vragen in het voorstel, om “het internationaal verbodsverdrag op kernwapens te ondertekenen en te ratificeren” en “zo snel mogelijk een stappenplan tot verwijdering van kernwapens op Belgisch grondgebied op te stellen”, niet het geval was.  Daar waren er evenveel voor- als tegenstemmen. Crombez ziet daar geen graten in. “Het is de eindstemming die telt. En die bestond uit acht voor en zeven tegen.” 

Onder meer Theo Francken (N-VA) reageerde al misnoegd op de stemming. “Zonder overleg, zonder enig nadenken over de geopolitieke situatie”, tweette hij. “België heeft als slechte NAVO-leerling al niet veel marge." Open Vld en MR waren volgens hem afwezig. 

De resolutie zal nu geagendeerd worden op de plenaire vergadering, zodat er begin volgend jaar opnieuw gestemd kan worden. 

Twitter bericht wordt geladen...