Direct naar artikelinhoud
Most wantedUpdate

Most Wanted-voortvluchtige Kevin De Cooman opgepakt in Torremolinos

Kevin De CoomanBeeld police fédérale

De voor doodslag veroordeelde voortvluchtige Kevin De Cooman (37) is gisteravond door de politie opgepakt in het Spaanse Torremolinos, meldt de federale politie.

De man uit Merchtem stond sinds november op de Most Wanted-lijst, de opsomming met meestgezochte misdadigers van het land. De Cooman was in juni nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor het doodschieten van zijn vriend Frederik Heyvaert (34), maar was op de vlucht geslagen nadat zijn cassatieberoep tegen die veroordeling verworpen werd. De dertiger heeft altijd volgehouden dat hij het niet expres heeft gedaan.

“Aangezien er een sterk vermoeden bestond dat hij zich schuilhield in het buitenland werd Kevin De Cooman op 6 november 2019 door het FAST (Fugitive Active Search Team) van de federale politie op de website Belgium’s Most Wanted geplaatst”, zegt de federale politie. “Mede dankzij de ondersteuning van het Spaanse FAST-team kon deze voortvluchtige veroordeelde gisteravond in Torremolinos worden gearresteerd.”

Bestelwagen

De Cooman en slachtoffer Heyvaert kenden elkaar uit het uitgaansleven. Na een avond vol alcohol, een paar lijntjes cocaïne en MDMA belandden ze in 2015 op het appartement van De Cooman. Heyvaert zou daar logeren, maar kreeg om 6.30 uur een schot in het achterhoofd. De Cooman verborg zijn lichaam eerst in een schuur in de tuin. Daarna verstopte hij de doodgeschoten man in zijn bestelwagen. Intussen verspreidde De Cooman het gerucht dat Heyvaert drugsschulden had. Na enkele weken ontdekten de speurders het lijk in zijn bestelwagen op een parkeerterrein in de August De Boeckstraat in Merchtem. Even later werd De Cooman gearresteerd.

Na zijn arrestatie zei De Cooman dat hij niet meer precies wist wat er gebeurd was en legde een hele reeks verklaringen af. Eerst beweerde hij dat Heyvaert zelfmoord pleegde. Daarna schoot hij per ongeluk met het half-automatisch vuurwapen toen hij het wilde laten zien. Of nee, het wapen ging spontaan af toen hij ging zitten. Tot slot vertelde hij dat hij al spelend de trekker had overgehaald. Dat deed hij volgens zijn advocaat vaker als hij gedronken had. De lader zat niet vast aan het pistool. Maar De Cooman zou niet hebben beseft dat er wel nog een kogel in het wapen zat.

Het openbaar ministerie was niet overtuigd en eiste tien jaar cel voor doodslag. Een duidelijk motief was er niet. Niemand die op die fatale avond mee uit was geweest, had gezien dat Heyvaert en De Cooman ruzie hadden. Maar een motief had de rechtbank niet nodig om hem tot tien jaar cel te veroordelen voor doodslag. In hoger beroep kreeg De Cooman afgelopen zomer zelfs een strengere straf: vijftien jaar cel.

Geen onmiddellijke aanhouding

De Cooman zat niet in de gevangenis toen hij werd veroordeeld. Hij zat na zijn arrestatie vier maanden in voorhechtenis. Daarna kwam hij vrij en kon hij zijn proces als vrij man volgen. Hij kwam naar elke zitting tot aan de veroordeling in het hof van beroep in juni. Omdat hij telkens trouw naar het proces kwam, sprak de rechtbank geen onmiddellijke aanhouding uit. Hij mocht thuis wachten op de oproep om naar de gevangenis te gaan.

In een laatste poging om een lagere straf te krijgen, tekende advocaat Mary nog om in cassatieberoep aan. Ook al wilde De Cooman dat zelf eigenlijk niet meer. Toen dat werd verworpen, was het einde oefening. Sindsdien was hij voor het gerecht spoorloos.