Niet opgedaagde bijzitters krijgen straffen tot 600 euro effectief

© Photo News

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft 23 bijzitters uit het arrondissement Mechelen veroordeeld omdat ze niet kwamen opdagen bij de verkiezingen van 26 mei. Enkelen kregen een opschorting of werkstraf, maar de grote meerderheid kreeg een effectieve geldboete van 400 of 600 euro.

Tijdens twee zittingen moesten zich in totaal vijftig niet opgedaagde bijzitters verantwoorden. Een eerste deel van de vonnissen viel deze week, de rest volgt volgende week.

Van de 25 gedagvaarden uit de eerste zitting verviel de strafvordering voor twee van hen. Zij betaalden hun minnelijke schikking van 250 euro laattijdig waardoor die werd niet meer verwerkt vóór het versturen van de dagvaarding. Drie mensen kregen een opschorting van straf omdat ze door omstandigheden niet kwamen opdagen en die omstandigheden door de rechtbank aanvaard werden. Twee anderen kregen een werkstraf van 46 uur.

Vier mensen die zich begin december kwamen verdedigen maar van wie de excuses niet door de rechtbank werden aanvaard, kregen een boete van 400 euro opgelegd. De veertien anderen die, net als op de verkiezingsdag, hun kat stuurden naar de rechtbank, kregen een geldboete van 600 euro effectief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen