Direct naar artikelinhoud
Comedy

Slachtoffer Bende van Nijvel wil klacht indienen tegen Xander De Rycke

Xander De Rycke.Beeld Jelle Vermeersch

David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor bij een raid van de Bende van Nijvel, wil klacht indienen tegen komiek Xander De Rycke. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De Rycke begon zijn zaalshow ‘Houdt het voor bekeken’ met grappen over de Bende van Nijvel-film ‘Niet schieten’. “Ik word uitgelachen”, vindt Van de Steen.

‘Houdt het voor bekeken’, het vierde televisie- en filmjaaroverzicht van standup-comedian Xander De Rycke, staat sinds maandag gratis online. Een grap over de film ‘Niet Schieten’ viel slecht bij David Van de Steen. De Aalstenaar verloor in 1985 zijn vader Gilbert, moeder Thérèse en zus Rebecca bij de gewelddadige overval op het Delhaize-filiaal en voelt zich door de komiek “persoonlijk belachelijk” gemaakt. 

De grap van De Rycke: “Het verhaal van de jonge Van de Steen, de jongen die op 9-jarige leeftijd beide ouders verloor, is dezelfde origin story als Batman. Misschien zitten we hier wel met een goede prequel voor een Vlaamse Batman-film. Misschien was dit bijna een Aalsterse ‘Batman Begins’.”

“Een grens die overschreden is”, vindt Van de Steen nadat hij het fragment online bekeek. Hij is van plan klacht in te dienen tegen de comedian en overlegt nu met zijn advocaat.

“Xander maakt geen grappen óver David Van de Steen”, benadrukt De Ryckes manager bij Het Laatste Nieuws. “Het is absoluut niet de bedoeling hem aan te vallen - we kunnen ons in de verste verte niet voorstellen wat het betekent om zoiets vreselijks mee te maken. Xander refereert met zijn fragment over Batman alleen maar aan een popcultuur.”