Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Ik mis iets essentieels bij Lotte uit ‘De slimste mens’

Lotte Vanwezemael in 'De slimste mens'.Beeld VIER

Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: De slimste mens-kandidaat Lotte Vanwezemael.

Ligt het aan mijn kennissenkring of is iedere vrouwenliefhebber dezer dagen verliefd op Lotte Vanwezemael? Je zou voor minder: ze is intelligent, rad van tong, knap en weet als seksuologe wel het een en ander over seks. Altijd een handige kwaliteit; een onderschatte eigenschap ook.

Als huisseksuologe van MNM (Seksuolotte) beantwoordt ze sinds november vorig jaar de vragen van de veelal jonge MNM-luisteraars: “Kun je klaarkomen door penetratie bij anale seks? Vanaf welke leeftijd is het oké om porno te kijken? En kan ik een vagina rekken?” Helder en met de nodige flair krijgen MNM’ers antwoorden.

Je moest geen Madame Soleil zijn om toen al te voorspellen dat ze een rijzende ster in het Vlaamse medialandschap zou worden. Intussen nam Les Flamands – het ‘creatief huis’ opgericht door Niels Destadsbader, Miguel Wiels en Peter Van de Veire – de Limburgse onder zijn hoede.

Nu heeft Vanwezemael een eigen radioprogramma met Dorianne Aussems (Hot N Cold), een boek (Doe ik het goed?) en mag ze de ingestudeerde humor van Erik Van Looy in De slimste mens ondergaan. In drie maanden heeft ze er 20.000 Instagram-volgers bijgekregen. 2020 belooft nog meer goeds: dan treedt ze aan als expert in Blind getrouwd. Kortom, de Seksuolotte-manie is nog niet meteen voorbij.

Dat is goed nieuws. In tijden waarin de Vlaamse regering op de preventie van hiv en soa’s beknibbelt door 186.776 euro (!) op de werking van Sensoa te besparen, hebben we nood aan alle Seksuolottes in Vlaanderen. Maak jullie kenbaar!

Toch mis ik iets. Ik mis iets essentieels bij Seksuolotte, maar evengoed bij StuBru’s Flowjob en andere ‘seksgoeroes’. Wat ik precies mis, dat kan ik zelf niet zo goed formuleren, want zoals vaak het geval is ontbreken de woorden mij als 27-jarige nog. Schrijfster Saskia De Coster vond ze wel en formuleerde het in een excellente column (DM 8/11) zo: “Het is een illusie te denken dat seks volledig bespreekbaar is. Ik heb het niet over taboe-onderwerpen of over schaamte, die gelukkig per generatie lijken af te nemen. Naast alle openheid en body positivity en grensafbakening blijft er een inconvenient truth aan seks: seks is grillig, onvoorspelbaar, vuil en duister.”

Dát zou ik die jonge minnespel-magisters graag eens horen zeggen. “Beste jongens en meisjes, ik kan hier nu nog uren met jullie over seks zitten kakelen. Ik kan hier nog afleveringen lang doorbomen over lesbische fantasieën, anale seks en sm. Maar hoe hard ik ook mijn best doe, het zal altijd in een eendimensionaliteit blijven hangen.”

Of zoals De Coster nog schrijft: “Seks is onbereikbaar met woorden. Je kunt daar uren rond en langs praten, maar het zit hem in de daden.” En in je hoofd.

Seksuolotte beantwoordt op MNM vragen van veelal jonge luisteraars.Beeld MNM