Direct naar artikelinhoud
Heisa over CV

Proximus zet nieuwe CEO uit de wind: ‘Fout van het communicatiedepartement’

Guillaume Boutin.Beeld Photo News

Heeft Guillaume Boutin, de nieuwe topman van Proximus, gelogen over een prestigieuze opleiding, of heeft Proximus zelf een fout gemaakt? Het laatste, zegt het telecombedrijf, bij zijn aanwerving zijn alle diploma’s gecontroleerd.

en

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) vroeg in de bevoegde Kamercommissie duidelijkheid over een opleiding bij de Franse businessschool INSEAD. Het zakenmagazine Le Vif/Trends schreef eerder deze maand dat Proximus informatie over een opleiding van Boutin op zijn website aanpaste. Boutin heeft geen ‘executive MBA’, maar volgde bij INSEAD wel een kortere opleiding toen hij in het management van Vivendi zetelde.

Boutin moest toegeven dat hij inderdaad geen executive MBA heeft behaald. “Het is echt iets grappigs. Enfin, niet grappig, maar eerder iets futiels in het licht van de andere onderwerpen die we hier besproken hebben. Ik heb een cursus voor kaderleden gevolgd aan INSEAD, geen executive MBA. Op het einde van die opleiding werd geen diploma gegeven,” antwoordde hij desgevraagd op de interpellatie van Freilich.

Die laatste wilde duidelijkheid. “Gaat het om een communicatiefout van het bedrijf? Of is het een fout van de man zelf? Als het dat laatste is, zitten we met een groot probleem.” Mocht blijken dat Boutin zijn cv inderdaad bewust heeft opgeblonken met een diploma dat hij niet heeft, dan kan hij moeilijk blijven functioneren als CEO van Proximus, vindt Freilich.

‘Materiële misslag’

Al bij zijn komst naar Proximus, in 2017, werd aangegeven dat Boutin een executive MBA behaalde. Ook werd die opleiding herhaald in de jaarverslagen van het telecombedrijf, én bij zijn aantreden als CEO, in opvolging van Dominique Leroy. 

Dat klopt dus niet, maar Proximus zet zijn topman uit de wind door de schuld voor die fout in de schoenen van het communicatieteam te schuiven. Proximus begrijpt de verwarring. “Door een fout van het communicatiedepartement werd het INSEAD Customer Specific Program for Executives sinds 2017 verkeerdelijk als ‘executive MBA’ vermeld op de Proximus-website.” 

“In mijn ogen is er geen probleem. Het is een materiële misslag”, reageert Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck aan De Morgen

Voor zijn benoeming als CEO werden alle diploma’s gecontroleerd door ‘executive searcher’ Russell Reynolds, luidt het in een perscommuniqué. “Dezelfde checks waren vroeger al gebeurd in 2017 door een tweede executive searcher bij zijn aanwerving als chief consumer market officer. Het is voor iedereen vanaf het begin duidelijk dat de bijkomende opleiding die Guillaume Boutin bij INSEAD volgde een programma voor hogere kaderleden van Vivendi was en niet de INSEAD executive MBA als dusdanig”, luidt de verklaring.

INSEAD heeft aan Proximus bevestigd dat Boutin de opleiding heeft gevolgd en afgerond. “In zijn interviews en assessments heeft hij daar nooit enige twijfel over gecreëerd. De gegevens die aan het benoemingscomité werden voorgelegd, waren steeds correct. Het benoemingscomité baseerde zijn beslissing daarom op een correcte lezing van zijn profiel. De raad van bestuur van Proximus is overtuigd van de competenties en vaardigheden van Guillaume en is er zeker van dat hij de juiste persoon is om Proximus te leiden doorheen de transformatie die het bedrijf doormaakt, op basis van een toekomstgerichte strategie en verder bouwend op de vele sterke punten van Proximus”, klinkt het bij Proximus.

Transparantie

Boutin mag misschien niet feitelijk gelogen hebben over zijn cv, hij deed anderzijds ook geen moeite om de fout recht te zetten. “De fout werd al in 2017 gemaakt, en bleef sindsdien gepubliceerd en gecommuniceerd worden in onder meer carrièreoverzichten van Boutin, uitnodigingen en zelfs het jaarverslag van Proximus. De eerlijkheid gebiedt toch dat je dat laat rechtzetten?”, vindt Freilich. “Ik wil weten waarom hij dat niet gedaan heeft.” 

De N-VA’er vraagt ook dat Proximus het volledige cv overmaakt aan de Kamer, om alle twijfel weg te nemen. 

Ter verdediging van Boutin kan wel gesteld worden dat er van de bewuste INSEAD-opleiding, die hij in 2009 gevolgd zou hebben, geen sprake was in de persmededeling toen hij in 2015 werd aangesteld als directeur marketing bij Canal+. 

Toch blijft de vraag of Proximus niet gewoon het cv van Boutin kan vrijgeven. Dan is er geen enkele discussie meer. Nu blijft het smeulen. Zo vraagt oppositiepartij PVDA “dat er volledige transparantie rond de aanwervingsprocedure van Guillaume Boutin komt. Wij vragen dat de raad van bestuur de commissieleden een rapport bezorgt. Het zou beter zijn dat de overheid als meerderheidsaandeelhouder grotere bevoegdheid heeft in de aanstelling van de nieuwe CEO”, zegt Maria Vindevoghel.

Michael Freilich (N-VA): ‘De fout werd al in 2017 gemaak. De eerlijkheid gebiedt toch dat je dat laat rechtzetten?’Beeld BELGA

Verschillende door ons gecontacteerde executive-search-kantoren bleken huiverig te zijn om hier openlijk over te communiceren. Discretie is nu eenmaal hun ordewoord. “En dit is een delicaat dossier, zeker als je niet alle info kent”, zegt een topper uit de sector. 

“Maar liegen op een cv is not done en contraproductief. Zeker op dat hoge niveau komt dat altijd uit, en de geleden schade is dan te groot. Ook al is hier ogenschijnlijk geen sprake van een ‘leugen’, toch was het handiger geweest als Boutin meteen de foutieve info over zijn cv had laten corrigeren. Al was iedereen die het moest weten intern op de hoogte van de juiste toedracht, het was eleganter geweest.”