Mensen betogen in de Poolse hoofdstad.
Volledig scherm
Mensen betogen in de Poolse hoofdstad. © AFP

Polen betogen tegen wetsvoorstel dat kritische rechters viseert

Duizenden Polen hebben woensdagavond in een honderdtal steden betoogd tegen een wetsvoorstel dat rechters zou sanctioneren die zich kanten tegen de omstreden gerechtelijke hervormingen. Het Poolse Hooggerechtshof had dinsdag nog gewaarschuwd tegen het wetsvoorstel dat de regerende conservatieven in het parlement hadden ingediend. Volgens het Hof dreigt het voorstel op termijn te leiden tot een Poolse exit uit de Europese Unie.

6 reacties

  • Jan Van Rompaey

    4 jaar geleden
    Hopelijk stapt Polen uit de EU, de grote vraag is wie volgt nog ?
  • jeff De Boeck

    4 jaar geleden
    Protesteerders zijn duidelijk een kleine minderheid. Polen zal inderdaad hetvolgende land worden dat de EU verlaat.
  • Leo Kaya

    4 jaar geleden
    Polen bevindt zich op glad ijs. De huidige machthebbers willen een dictatuur in hun voordeel en willen de Europese wetgeving niet volgen. Gedaan met politici die rechters wereldvreemd noemen als ze hun zin niet krijgen. Die politici en hun kiezers kunnen beter in Noord Korea gaan wonen ipv in een land met Westerse waarden waarvan de democratie een belangrijke is.
  • Paul Philippaerts

    4 jaar geleden
    Ik dacht ook dat rechters de wetten moeten toepassen. Maar die kaste voelt zich beter dan de rest natuurlijk, en maakt zijn eigen regeltjes. Dat zoiets niet aanvaard wordt lijkt mij logisch.
  • Nema De Geest

    4 jaar geleden
    Jens van den Broeck, u haalt dingen door elkaar. U heeft het over de scheiding der machten, een onderdeel van de rechtstaat, niet democratie. In een rechtstaat wordt macht begrenst door het recht en moeten rechters onafhankelijk zijn. Wanneer men zoals in Polen die onafhankelijkheid wil vernietigen, dan wordt macht niet meer begrenst door recht. Het perfecte recept voor een dictatuur.