Direct naar artikelinhoud
Defensie

Defensie zet puntjes op de i: ‘Neen, er is geen 31 miljoen euro verspild’

Het pantservoertuig Pandur.Beeld RV

‘Er is tot nu toe 1,7 miljoen euro betaald. Ja, er zijn kleine problemen, die gratis zullen worden opgelost.’ Kolonel De Varé schiep duidelijkheid over de problemen met de Pandur-pantserwagens. Wouter De Vriendt (Groen) hekelde dat de voortuigen door een peperdure upgrade van 31 miljoen euro ‘onbruikbaar’ zijn geworden, maar dat klopt volgens Defensie niet.

“Alle Pandurs die de MLU hebben ondergaan worden afgekeurd wegens niet-operationeel en niet-baanvaardig om veiligheidsredenen.” Zo stond het letterlijk in interne documenten van Defensie. De twintig jaar oude Pandurs worden gemoderniseerd om te voldoen aan strenge NAVO-veiligheidsnormen. Onder meer extra bepantsering tegen landmijnen en bermbommen maken daar deel vanuit, goed voor een upgrade van samen 31 miljoen euro.

“Maar door de extra bepantsering is de binnenruimte veel te klein geworden", klonk de kritiek van legervakbond ACMP en Wouter De Vriendt, die ook de minister van Defensie over de kwestie interpelleerde in de Kamercommissie Defensie. “Al wie groter is dan 1m70 kan niet werken in dat voertuig, oftewel 85 procent van de huidige bemanning. 31 miljoen euro belastinggeld weggegooid”, klonk het.

‘Niets van aan’

De verantwoordelijke kolonel Filip De Varé zette woensdag de puntjes op de i. “Neen, er is geen 31 miljoen euro weggegooid. Er is tot nu toe welgeteld 1,7 miljoen betaald.” De Varé erkent dat er problemen zijn met de tot nu toe uitgevoerde werken door een burgerfirma. “De extra bepantsering is slecht geplaatst en er zijn technische fouten gemaakt. Maar dat zal worden opgelost volgens waarborgcontracten, zonder meerkost. Zolang dat niet gebeurt, betalen we niets meer.”

“De Pandur gaat van niet bestand tegen bermbommen naar wél bestand tegen die bommen, het wordt dus een ander voertuig", aldus de kolonel nog. “Dat vraagt nieuwe procedures en regels, maar dat zien we pas wanneer de update volledig is afgerond tegen midden 2022. Het kan dat er restricties komen qua gestalte, maar dat is bijvoorbeeld bij F-16's ook het geval.” Defensie kon die duidelijkheid woensdag nog niet scheppen, om niet voor de beurt van de minister in de Kamercommissie te spreken.