donderdag 19 december 2019 - Jupiler Pro League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Pro League-voorzitter Peter Croonen moet een plan uitwerken om het Belgisch voetbal te reorganiseren. ISOPIX

JUPILER PRO LEAGUE

Zo ver wil Pro(pere) League gaan

PROFLIGA

Eerder deze week keurde de Algemene Vergadering van de Pro League het mandaat van voorzitter Peter Croonen om het Belgische profvoetbal te reorganiseren unaniem goed. Maar wat houdt dat precies in en hoe ver is men bereid te gaan? Een overzicht.

Het Belgische profvoetbal is toe aan een ingrijpende reorganisatie, dat heeft operatie Propere Handen pijnlijk duidelijk gemaakt. De algemene indruk? Het gaat traag. Maar dat is niet zo, stelt de Pro League. Die bekrachtigde dinsdag het mandaat van voorzitter Peter Croonen om een globaal plan uit te werken. Croonen zal dit doen aan de hand van aanbevelingen van een comité waarin externe, onafhankelijke experts zetelen. Een van die experts is VUB-professor Michel Maus. Hij geeft ons nu al meer uitleg bij de verschillende onderdelen van het finale verslag, dat het comité weldra zal overmaken aan de Pro League. Niet alleen profvoetbalclubs, maar ook het professionele wielrennen, basketbal en volleybal zullen geherstructureerd worden.

1 Meldingsplicht en witwaswetgeving

“België gaat verder dan alle Europese landen”

Maus: “Net als banken, advocaten, diamantairs… stellen wij voor dat professionele sportclubs onderworpen worden aan de meldingsplicht die opgenomen is in de witwaswetgeving. Om te beginnen zal er zo een zware identificatieverplichting opgelegd worden. Niet alleen zal een makelaar die voor de neus van een voorzitter zit van A tot Z gekend moeten zijn. Maar ook alle andere mensen achter een bepaalde vennootschap die in een transfer betrokken is, moeten geïdentificeerd zijn. Daarnaast zullen de sportclubs ook verplicht worden om zelf te melden als de herkomst van bepaalde kapitalen die hen aangeboden worden onduidelijk zou zijn. De bestaande Europese richtlijn geeft een minimale verplichting aan. Als België de stap zet die wij voorstellen, dan zullen wij het eerste land zijn dat zo ver wil gaan. Deze stap valt op geen enkele manier te onderschatten. De banksector kampte tien, vijftien jaar geleden met hetzelfde probleem, dat is door dezelfde soort maatregelen nu veel minder het geval.”

2 Clearing House

“Onder voogdij van minister van Financiën”

VUB-professor Michel MausBELGA

Maus: “Wat het Clearing House betreft gaan wij - het externe comité - ook verder dan wat de Pro League in gedachten had. We stellen voor om het Clearing House onder voogdij te plaatsen van de minister van Financiën. De minister zal dus bepalen wie de leden worden van het Clearing House en de FOD Financiën zal er controle over uitoefenen. Het Clearing House zal bevoegd worden voor alle transfers, wat wil zeggen dat elke transfer zal betaald moeten worden via de rekening van het Clearing House. Er zullen dus geen rechtstreekse betalingen meer mogelijk zijn tussen clubs onderling. Ook zal de speler zelf kunnen vaststellen wie er hoeveel verdiend heeft aan zijn transfer. Het geeft de sporter dus ook een bepaalde verantwoordelijkheid, want hij kiest zelf zijn zaakwaarnemer. Het statuut van die manager willen we ook een wettelijk kader geven.”

3 Horizontaal fiscaal toezicht

“Ongezien in de sportwereld”

Maus: “De expertengroep zal aan de overheid voorstellen om het systeem van horizontaal toezicht op de sportsector toepasselijk te maken. Hiervoor zullen akkoorden tussen de sportsector en de FOD Financiën moeten worden afgesloten. Op die manier zal er volledige transparantie zijn. De clubs zullen de interne controleprocessen van de fiscus moeten respecteren. Nu is het zo dat de FOD toegang krijgt tot de boekhouding als er een controle wordt uitgevoerd. Door het horizontaal fiscaal toezicht zal de FOD op élk moment toegang hebben. In de omgekeerde richting zullen clubs altijd een klankbord krijgen bij Financiën, mochten ze vragen hebben. Deze één-op-één-relatie is ongezien in de sportwereld, het kwam tot nu toe alleen voor in proefprojecten met grote ondernemingen.”

4 Afspraken met banksector

“Clubs kunnen niet zonder bankrekening”

Maus: “We bevelen een gezonde relatie aan met de banksector, die in een charter gegoten moet worden. Als de banken duidelijk maken wat ze van sportclubs verwachten en voorwaarden mogen opleggen, kunnen de clubs daar ook aan voldoen. Nu is het vaak zo dat sommige clubs met moeite een rekening kunnen openen omdat de banken schrik hebben dat bepaalde kapitalen niet proper zijn. Dat begrijpen we, want de banksector is zelf ook onderworpen aan een meldingsplicht. Maar de clubs kunnen evenmin zonder bankrekening.”

5 Ethisch charter goksector

“Voorkomen van beïnvloeding”

Maus: “We zouden graag zien dat er door middel van een charter meer duidelijkheid komt over de relatie tussen de sportclubs en de goksector. Daarom moeten er concrete afspraken gemaakt worden. Op die manier zal beïnvloeding van de goksector richting sportclubs minder snel voorkomen. Maar naast het beperken van manipulatie is er een ander, dubbel voordeel. De goksector zal op zijn beurt niet om de haverklap geconfronteerd worden met nieuwe beperkingen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws