Huis van Afgevaardigden stemt in met afzettingsproces Trump

In de Verenigde Staten komt het voor de derde keer ooit tot een impeachment. Het Huis van Afgevaardigden start het afzettingsprocedure tegen president Donald Trump.

Na een debat van bijna twaalf uur kwam het tot een stemming over twee aanklachten tegen Donald Trump. De eerste draaide rond machtsmisbruik, waarbij Trump de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk gezet zou hebben. De andere beschuldigde Trump van obstructie van het impeachmentonderzoek. Voor beide klachten was er een meerderheid.

Van Huis naar Senaat

Volgens de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft Trump de afzettingsprocedure aan zichzelf te danken. Ze zei dat de president de volksvertegenwoordigers ‘geen keuze’ heeft gelaten. Trump zou ‘een voortdurende bedreiging voor onze nationale veiligheid’ vormen.

Nancy Pelosi leest de uitslag van de stemming voor. – Isopix

Waar het eerste deel van de afzettingsprocedure in het Huis van Afgevaardigden nog vlot verliep, zal het vervolg in de Senaat waarschijnlijk moeilijker verlopen. De Democratische Partij heeft een meerderheid in het Huis, maar niet in de Senaat. Het komt enkel tot een afzetting als alle Democratische en twintig Republikeinse senatoren ermee instemmen. Dat is nagenoeg onmogelijk.

‘Politieke zelfmoord’

De zittende president is dan ook niet onder de indruk van de afzettingsprocedure. Trump ontkent alle beschuldigingen en stelt dat de Democraten politieke zelfmoord plegen met dit manoeuvre.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1207508280207011841?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1207508280207011841&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tijd.be%2Fpolitiek-economie%2Finternationaal%2Fvs%2Fhuis-van-afgevaardigden-stemt-voor-impeachment-trump%2F10192688.html

In januari kennen we het gevolg van deze afzettingsprocedure. Dan start het echte proces in de Senaat, met pleidooien en advocaten. Waarschijnlijk komen onder meer stafchef Mick Mulvaney, ex-veiligheidsadviseur John Bolton, voormalig vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter getuigen.

Donald Trump is de derde president van de Verenigde Staten die met een impeachment te maken krijgt. Andrew Johnson, in 1868, en Bill Clinton, in 1998, kregen de vrijspraak in de Senaat.

Meer