‘Britse waakhond voor technologiegiganten in de maak’

De Britse overheid maakt in 2020 werk van een techregulator die bedrijven als Facebook en Google in het gareel moet houden. De waakhond moet na de brexit het werk van de Europese Commissie overnemen.

Dat schrijft Financial Times dinsdag op basis van bronnen in de regering. De Britse zakenkrant verwijst ook naar onderzoek van Jason Furman. De Amerikaan was hoofdeconoom onder voormalig president Barack Obama en onderzocht ‘de opkomst van machtige bedrijven in de technologiesector’. Daaruit concludeert hij dat een specifieke regulator voor die giganten nodig is.

‘Google en Facebook te groot’

Het nieuws komt er tegelijk met een nieuw rapport van de Britse Competition and Markets Authority (CMA). De Britse concurrentiewaakhond omschrijft daarin zijn bezorgdheid dat ‘Google en Facebook zodanig groot zijn en over zo veel data beschikken dat potentiële rivalen niet meer kunnen concurreren.’

Zo blijkt dat Google in 2018 meer dan 90 procent van de totale inkomsten uit advertenties via zoekmachines naar zich toetrok. Het gaat dan om meer dan 7 miljard euro. En ondertussen ging Facebook lopen met meer dan de helft van de display-advertenties, goed voor 2,3 miljard euro.

Geen lege doos

De regering moet wel vermijden dat de nieuwe regulator een lege doos wordt, zeggen de onderzoekers. ‘De instelling moet voldoende middelen krijgen en beschikken over genoeg digitale en concurrentiële expertise’, klinkt het. Sowieso is het moeilijk om als Verenigd Koninkrijk hetzelfde te doen als Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestagher – EPA

Wereldwijd nemen overheden actie tegen grote technologiebedrijven. Er zijn oproepen om hun macht in te perken, ze nemen maatregelen om de privacy van burgers te beschermen en ook op concurrentieel vlak krijgt Big Tech tegenwind. De plannen van de OESO rond een digitaks, ook in het Verenigd Koninkrijk, is daarvan een teken aan de wand.

Meer