© rr

Waarom Trump ondanks impeachment waarschijnlijk met gemak zijn tweede ambtstermijn haalt

De twee aanklachten tegen Donald Trump als president van de VS zijn allebei gegrond verklaard. Toch huppelt Trump volgens experten op één been naar een tweede ambtstermijn. Hoe kan dat, met een man die er schijnbaar een puinhoop van maakt? “Ik zie vooral zwaktes bij de Democratische presidentskandidaten,” en nog een paar redenen om te geloven dat Trump momenteel op koers zit.

Kristof Bohez

Misbruik van macht (in de zaak waarbij hij Oekraïne benaderde) en belemmering van het onderzoek (naar diezelfde zaak). Ziedaar de twee aanklachten tegen Donald Trump die door een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als gegronde beschuldiging werden gestemd.

LEES OOK. Hoe werkt een “impeachment”? Wat staat Donald Trump te wachten?

Ook al zou Trump de voorbije dagen volgens CNN scheldend over de procedure gebeld hebben met Republikeinse partijgenoten, het ziet er volgens de zender niét naar uit dat het daadwerkelijk tot een afzetting komt. Omdat de Democraten in de senaat geen meerderheid zullen halen om de impeachment ook daar door te duwen, en omwille van nog enkele redenen.

Politieke tegenstanders vergalopperen zich

Volgens recente polls is de populariteit van president Trump sinds de start van de afzettingsprocedure nog wat toegenomen. U leest dat goed. Niet afgenomen. Het is de nachtmerrie van Nancy Pelosi en vele Democraten met haar dat de hele procedure in het eigen gezicht uiteenspat. De Democraten beschadigen zichzelf wellicht meer dan ze dat doen met Trump, schrijft Washington Post. En dat effect lijkt alleen groter te zullen worden, denkt Amerikakenner Bart Kerremans (KU Leuven). “Hoe langer dit proces duurt, hoe meer er bij de publieke opinie een gevoel van moeheid kan optreden, het besef dat er andere belangrijke dingen op de agenda staan. En dus lijken de Democraten zichzelf te beschadigen. Volgens mij hebben de Democraten nooit de illusie gehad dat Trump echt afgezet zou kunnen worden. Maar nadat bekend werd dat er iets niet pluis was met Trumps interventie in Oekraïne, werd de druk van binnen de (linkervleugel van de) partij op Nancy Pelosi zo groot om iets te doen, dat de impeachment er toch gekomen is.”

De kleine winst die de Democraten dankzij een voortzetting van de procedure in de senaat nog kunnen halen, schuilt in het overtuigen van kiezers die niet uitgesproken republikeins of democratisch zijn, maar door nieuwe getuigenissen nog anti-Trump zullen kantelen. Democratische adder onder het gras, stipt Kerremans aan: als het proces effectief lang duurt, op veel namiddagen in januari, worden ook drie Democraten onder wie Bernie Sanders al die tijd ‘gegijzeld’ en kunnen ze geen campagne gaan voeren voor de voorverkiezingen waar ze aan deelnemen. Ouch.

Economie natuurlijk!

The economy, stupid! Het is de economie, natuurlijk. Een oneliner uit de presidentscampagne van Bill Clinton in 1992. Maar ook vandaag van toepassing. De Amerikaanse economie draaide als een lier toen Trump verkozen werd, en op de groei zit nog steeds geen rem. Ook al is er een dreigend handelsconflict met China en spreken economen over een recessie in aantocht. “Er wordt een recessie verwacht, maar die zal niet voor 2020 zijn,” aldus Bart Kerremans.

LEES OOK. Witte Huis noemt impeachment “beschamend”, Trump ziet toch een overwinning

Dat is dus het jaar waarin de campagne voor een tweede en laatste ambtstermijn van de huidige president zich volop zal ontplooien. Wie zijn Twitteraccount volgt, kan de indruk krijgen dat Trump van puinhoop naar brandhaard rent. Niet in het minst door zijn taalgebruik. De realiteit is evenwel dat hij wandelt op een economische wolk, die de werkloosheid terugdringt en vertrouwen in de presidentiële beloftes creëert. Een bevraging door CNBC bij financiële directeurs van 62 grote bedrijven leert dat twee derde gelooft in een herverkiezing van Trump. Een kwart denkt dat Joe Biden het kan worden. Die is 77 en wordt behandeld voor hartritmestoornissen. “Ik zie veel zwaktes bij de Democratische kandidaten,” aldus Kerremans.

Clinton achterna

Conclusie: het is nog 11 maanden voor er weer verkiezingen zijn. Maar de kaarten van Donald Trump liggen ondanks de afzettingsprocedure niet slecht, zelfs goed. Dat een impeachment-procedure niet dodelijk voor een presidentiële carrière hoeft te zijn, bewees Bill Clinton in 1999. Hij was toen onderwerp van eenzelfde afzettingsprocedure, na meineed in de zaak rond stagiaire Monica Lewinsky. In de senaat werd toen geen tweederdemeerderheid gevonden om het effectief tot een afzetting te laten komen. De president deed zijn tweede ambtstermijn uit terwijl de economie floreerde en de handelsrelatie met China genormaliseerd werd. Tiens, dat komt ons bekend voor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer