Belgen bij beste leerlingen van Europa op het vlak van evenwichtige voeding op de werkplek
Een snelle blik in de bordjes van mijn collega’s toont algauw dat de meesten gezonde kost verkiezen als lunch: op enkelen na die een steak-friet verorberen, zijn vooral slaatjes, zelfgemaakte maaltijden of kommetjes soep te zien. En dat de Belg steeds meer voor een gezonde keuze gaat, blijkt ook uit een nieuwe studie uitgevoerd bij 10 Europese landen.
De gemiddelde Belg brengt het grootste deel van zijn tijd door op de werkvloer. Onze eetgewoonten op kantoor hebben hierdoor een aanzienlijke invloed op onze algehele gezondheid. Daarom is het noodzakelijk om tijdens de werkdag in te zetten op evenwichtige voeding. Dat is de missie van FOOD, het Europese publiek-private programma dat al 10 jaar wordt gecoördineerd door Edenred. Met dit in het achterhoofd hebben Edenred en zijn partners dit jaar meer dan 47.000 werknemers en bijna 1.800 restauranthouders in 10 Europese landen bevraagd om hun gewoonten en behoeften op het gebied van voeding op het werk in kaart te brengen. De deelnemende landen waren Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
“Of het nu gaat om onze maaltijdcheque-oplossingen of om onze aanpak van maatschappelijk verantwoord ondernemen, wij zijn ervan overtuigd dat de werkplek een bevoorrechte plek is om concreet op te treden in de keuze voor gezonde voeding.” zegt Olivier Bouquet, General Director van Edenred Belgium.
De Belgen zijn één van de beste leerlingen van de klas wanneer het gaat om evenwichtige voeding
Uit de FOOD-barometer blijkt dat een lunchpauze nog steeds de norm is, maar dat er verschillen per land zijn. In België eet 94% van de Belgen regelmatig op het werk, waarvan 62% zelfgemaakte maaltijden van thuis meeneemt. In alle Europese landen neemt 71% van de werknemers elke dag een lunchpauze.
“De lunchpauze is niet langer een eenvoudige pauze overdag, maar een manier om jezelf te verwennen met een lekkere, evenwichtige en gezonde maaltijd. Het gaat om een collectief bewustzijn van het belang van welzijn op het werk, of het nu gaat om werkgevers, werknemers of restauranthouders”, vertelt Sylvie Dujardin, voedingsdeskundige voor het FOOD-programma.
Wat evenwichtige voeding betreft, geeft 74% van de Belgen aan dat ze aandacht besteden aan de voedingswaarde van hun maaltijden op het werk. Bovendien zegt 64% van de ondervraagde Belgische restauranthouders dat hun klanten expliciet op zoek gaan naar een evenwichtig maaltijdaanbod en dat ook waarderen, terwijl het Europese gemiddelde slechts 47% bedraagt. Meer dan de helft van de Belgische restauranthouders (54%) is van mening dat het niet per se moeilijker is om evenwichtige gerechten te bereiden. Zo biedt het FOOD-programma restauranthouders bijvoorbeeld volgende adviezen: leg niet systematisch zout op tafel, vervang de boter die bij brood wordt geserveerd door olijfolie, of vervang koekjes en pinda’s door olijven of rauwe groenten.
Volgens de FOOD-barometer hechten de Belgen veel belang aan volgende zaken:
- De nutritionele kwaliteit (74%) van hun lunch, terwijl die vraag in 2014 nog niet eens in de top 3 stond.
- Lokale herkomst en seizoensgebondenheid van voedsel (65%).
- Het voedingsevenwicht van hun lunch (60%).
Algemeen is deze gezonde trend in heel Europa explosief gestegen. In 2013 koos slechts 28% van de Europeanen voor een restaurant op basis van een gezond menu. Nu besteedt 77% van de Europeanen aandacht aan gezonder eten. “De Belgen zijn steeds meer op zoek naar informatie over de herkomst en de voedingskwaliteit van wat ze consumeren. De popularisering van de Nutri-score (die score wordt weergegeven aan de hand van 5 letters, gaande van A, de beste score, tot E, de slechtste score, en 5 kleuren, van donkergroen, de beste keuze, tot rood, de slechtste keuze, om de voedingswaarde van een product te beoordelen, nvdr.) in sommige supermarkten en andere winkels heeft de laatste tijd invloed gehad op de bewustwording van de consument. Deze tendens zal zich in de toekomst waarschijnlijk verderzetten”, zegt Laurence Doughan, Coördinator van Nutri-score voor de FOD Volksgezondheid en partner van het FOOD-programma.
Technologie voor werknemers en restauranthouders
Ook nieuwe technologieën die een evenwichtige voeding bevorderen, winnen aan populariteit. Dat zowel bij de werknemers tijdens de lunch als in de restaurants. Volgens 65% van de ondervraagde Europese werknemers kunnen nieuwe technologieën een positieve rol spelen op het gebied van voedsel op het werk. Van de besproken oplossingen worden recepten en voedingsadviezen door 50% van de Europese werknemers beschouwd als de beste manier om betere eetgewoonten aan te nemen. Restauranthouders worden ook steeds meer aangetrokken door nieuwe technologieën: 45% van hen gelooft dat nieuwe technologieën hen kunnen helpen om nieuwe en gezondere gerechten te ontwikkelen.
Het Europese FOOD-programma viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Dankzij de vele succesvolle projecten heeft FOOD onlangs twee grote prijzen in de wacht gesleept:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
Hoe een extreem dodelijke spin mannen met erectieproblemen kan helpen: is dit dé nieuwe viagra
-
Voor wie hard feest met drugs, bestaan nu supplementen tegen de kater. “Verzacht gespannen spieren”
Wie al eens illegale middelen gebruikt, is bekend met de beruchte ‘dinsdagdip’: de gevoelens van somberheid en oververmoeidheid die tot enkele dagen na het nemen van drugs kunnen aanhouden. Maar er bestaan supplementen die je lichaam sneller zouden doen herstellen. Werkt dat? -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
-
PREMIUM
Bruce Springsteen annuleert optreden door maagzweer. Wat kan je doen om dit te voorkomen en behandelen?
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
Hot Marijke achterna: wie is (echt) gebaat bij een buikwandcorrectie en hoeveel betaal je ervoor?
De tijd dat er over een buikwandcorrectie geheimzinnig werd gedaan, is voorbij. Vraag maar aan Hot Marijke, die in Dag Allemaal aankondigde dat ze zich binnenkort laat opereren. “Overtollige huid kan tot vervelende problemen leiden, zoals eczeem, infecties of schimmels”, legt plastisch chirurg Filip Thiessen uit. Hij zet op een rij wat de ingreep inhoudt, hoeveel het kost en of de resultaten blijvend zijn. -
PREMIUM
Het is nooit te laat om te stoppen met roken: “Dit is een minder bekend, maar erg belangrijk risico”
-
PREMIUM
Hoe komt het dat sommige mensen er zo lang jong blijven uitzien?
-
Slechte punten of een mislukt huwelijk: steeds meer mensen organiseren een ‘faalfeest’. Dit zegt een expert
Een relatie die stuk loopt, slechte examenresultaten of die ene job niet krijgen: falen is een pijnlijk moment. Maar steeds vaker lijken studenten en volwassenen die ervaring te vieren met een schaamteloos ‘faalfeestje’. Is dat slim? Een klinisch psycholoog reageert. “Alleen maar feesten is nu ook niet de bedoeling.” -
PREMIUMAD
Word je net zo fit als deze stervoetballer als je 's nachts je mond afplakt? Dit zeggen logopedist, longarts en tandarts
Sinds de Noorse stervoetballer Erling Haaland opbiechtte dat hij zich veel fitter en gezonder voelt door ’s nachts met mondtape te slapen, kruipen steeds meer mensen met dichtgeplakte mond onder de wol. Maar is mondtape wel zo gezond? Zijn er gevaren? Dit zeggen een logopedist, een tandarts en een longarts over de trend. “Mensen die door de mond ademen, zijn eigenlijk steeds een beetje aan het hyperventileren. En dat heeft consequenties.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFrederick Timmerman
Eddy de Bruijn
johan ruell