Direct naar artikelinhoud
Rusland

▶︎ Schietpartij hoofdkwartier Russische geheime dienst: zeker 1 dode

Politievoertuigen blokkeren de weg in de buurt van het hoofdkwartier van de Russische geheime dienst FSB.Beeld REUTERS

Bij een schietpartij in het hoofdkantoor van de Russische Veiligheidsdienst FSB in Moskou is zeker 1 dode gevallen. Volgens persbureau Interfax gaat het over een medewerker van de FSB en zijn er ook nog 5 gewonden gevallen. De FSB zegt tegen Interfax dat een persoon het vuur opende met een kalasjnikov in het gebouw en dat er gewonden zijn gevallen.

en

Video wordt geladen...

De schutter is “geneutraliseerd”, aldus de FSB in een bericht van het staatspersbureau TASS. Het is onduidelijk of de man gedood of opgepakt is, al bedoelen de Russische politieagenten met de term “geneutraliseerd” doorgaans dat iemand gedood is. Volgens een getuige begon de schietpartij rond 17.40 Belgische tijd, schrijft persbureau Reuters. 

Eerder werd gemeld dat de schietpartij plaatsvond in de ontvangstruimte van het FSB-kantoor en dat er mogelijk meerdere schutters waren. De Russische geheime dienst laat nu weten aan Interfax dat er slechts één schutter was en dat die het gebouw niet binnen is geraakt. 

President Poetin was tijdens de aanval een toespraak aan het houden in de buurt van het Kremlin op een evenement ter ere van de veiligheidsdiensten. De geheime dienst vermoedt dat de aanval zo gepland was dat het samen zou vallen met de speech van de Russische president, zegt een bron van de FSB tegen Reuters.

Journalisten van Reuters hoorden “verschillende schoten” in de loop van de avond, gevolgd door een ontploffing. Of de schutter effectief gebruikmaakte van explosieven is nog niet bekend. 

De politie in Moskou heeft speciale eenheden met automatische wapens ingezet en omstanders moeten de omgeving van het FSB-hoofdkantoor verlaten. Veel ambulances staan gereed bij het gebouw. Het enorme gebouw van de FSB ligt op een paar honderden meter van het Rode Plein. De wijk rond het plein is afgesloten.