© EUinvest

Piepkleine computerchips ontwikkeld met talloze integratiemogelijkheden

De onderzoekscentra Imec en TNO hebben samen met Cartamundi chips (C-touch tags) ontwikkeld die door contact rechtstreeks kunnen communiceren met een standaard aanraakscherm (touchscreen) van bijvoorbeeld een tablet of smartphone. De uitvinding prijkt deze week op de cover van het gerenommeerde vaktijdschrift Nature Electronics.

De kleine 0,8 cm2 grote chip is gefabriceerd met dunne en flexibele elektronica die naadloos geïntegreerd kan worden in allerlei objecten zoals smartcards. Dit kan bijvoorbeeld ook in speelkaarten en pionnen wat Cartamundi, toonaangevend producent van bordspelen, grote mogelijkheden biedt. De chip wordt gevoed door het omzetten van het licht van een smartphone naar elektrische energie waarna de chip de data naar het scherm communiceert.

De apparatuur heeft voordelen in vergelijking met varianten voor datacommunicatie die gebruik maken van RFID (radio-frequentie identification) of NFC (near field communication). De data-overdracht is veilig voor bijvoorbeeld gebruik door betaalkaarten en ook goedkoper omdat de chip geen antenne meer behoeft noch andere hardware. Dit resulteert in kleine afmetingen wat integratie van de chip in kleine objecten en bijvoorbeeld ook in papier en plastic mogelijk maakt.