Begrafenisondernemer die overledene cremeerde in plaats van te begraven, moet verschijnen voor correctionele rechtbank

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft een begrafenisondernemer uit Borgerhout naar de correctionele rechtbank verwezen voor valsheid in geschriften. Hij zou proberen verdoezelen hebben dat hij per vergissing de verkeerde overledene had gecremeerd.

De 85-jarige Jozef Verswijver stierf op 1 juni 2015 in het Middelheimziekenhuis. Er werd met de begrafenisondernemer een klassieke begrafenis afgesproken. Toen de nabestaanden het lichaam twee dagen later een laatste keer wilden gaan groeten, bleek Jozef gecremeerd te zijn. En dat was nu net wat hij absoluut niet wilde. Zijn kist bleek per vergissing te zijn verwisseld met de kist van een andere man.

De begrafenisondernemer betaalde de kosten en de koffietafel, maar de familie wilde ook een schadevergoeding van 40.000 euro. Die eis werd door de rechtbank in 2016 afgewezen. Het verhaal belandde in de pers en trok ook de aandacht van een andere begrafenisondernemer. Hij gaf de nabestaanden de raad om extra documenten op te vragen.

De familie concludeerde uit de inhoud van die documenten dat de begrafenisondernemer zijn fout had proberen te verdoezelen. Zo zou de toestemming tot crematie geantidateerd zijn en werd ze pas na de crematie afgeleverd. Bovendien was de toestemming tot crematie gebaseerd op een medisch attest van een controlearts die het lichaam onderzocht zou hebben toen het eigenlijk al gecremeerd was.

De familie diende daarop een strafklacht in. De raadkamer oordeelde echter dat er geen strafbare feiten werden gepleegd en stelde de begrafenisondernemer buiten vervolging. De nabestaanden gingen in beroep en halen nu hun slag thuis.

“De kamer van inbeschuldigingstelling meent dat er wel degelijk aanwijzingen van bedrieglijk opzet zijn en heeft de begrafenisondernemer naar de correctionele rechtbank verwezen”, zegt advocaat Laurent Mortelmans. “De familie is verheugd dat er na een lange juridische strijd toch een openbaar strafproces komt, hoewel verschillende elementen uit het strafdossier wezen op een doofpotoperatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER