Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Advocate van Dutroux-handlanger Michel Lelièvre: ‘Mensen moeten niet zelf voor rechter spelen’

Michel Lelièvre in 2013. Eerder dit najaar kwam hij vrij onder strikte voorwaarden.Beeld BELGA

Michel Lelièvre (48), de handlanger van Marc Dutroux, is noodgedwongen verhuisd nadat hij woensdagmiddag vlak voor de deur van zijn schuiladres in Anderlecht in elkaar werd geslagen. ’s Nachts was ook al zijn kamer vernield. ‘Hij laat zich hierdoor niet ontmoedigen’, zegt zijn advocate Benjamine Bovy.

Onbekenden herkenden Michel Lelièvre dinsdag toen hij zijn kamertje in een gebouw in Anderlecht verliet. “Die mensen beledigden hem onophoudelijk”, zegt advocate Benjamine Bovy. Volgens haar kon Michel Lelièvre ontkomen – zonder erger. Hij meldde het incident onmiddellijk aan zijn justitieassistente. “Zij besliste dat het te riskant was om daar de volgende nacht door te brengen”, zegt Bovy. 

Dus werd er een ander onderduikadres geregeld voor Michel Lelièvre. Volgens zijn advocate is het onduidelijk of diegenen die Lelièvre beledigden hem stonden op te wachten – op sociale media wordt al langer gespeculeerd over zijn geheim adres – of hem toevallig zagen buitenkomen.

Bont en blauw

Woensdagochtend kreeg Lelièvre dan een verontrustende telefoon van de conciërge: er was ingebroken in zijn flat. “Mijn cliënt is woensdag in de late voormiddag ter plaatse de schade gaan opmeten. Een maatschappelijk assistent vergezelde hem daarbij”, zegt Bovy. 

Ze troffen daar een ravage aan. “Werkelijk alles was kapotgeslagen. Niets was nog heel. In zijn kamertje was er ook op zijn spullen geürineerd.” Toen Lelièvre met de maatschappelijk werker vertrok, werden ze schijnbaar uit het niets aangevallen. “Hij hoorde nog roepen ‘Hij is het! Hij is het!’” 

Lelièvre werd voor hij het besefte tegen de grond geslagen en getrapt. De maatschappelijk werker kwam tussen en maakte een einde aan de rammeling. Daarbij kreeg hij zelf klappen. Die persoon zou lichtgewond zijn. Volgens Bovy was Lelièvre er erger aan toe. “Hij moest voor verzorging naar het ziekenhuis. De dokters hebben hem gerustgesteld: hij heeft geen breuken. Maar zijn gezicht is bont en blauw en hij heeft kneuzingen over zijn hele lichaam.”

“Michel Lelièvre wist dat dit kon gebeuren”, zegt zijn advocate. “Maar hij laat zich hierdoor niet ontmoedigen. Hij vindt het vooral erg dat de persoon die hem hielp in de klappen deelde. Dat trekt hij zich nog het meest aan.” Volgens Benjamine Bovy mocht Lelièvre het ziekenhuis al verlaten en heeft hij ook een nieuw onderduikadres. “De mensen zijn fout als ze denken dat ze op die manier zijn terugkeer in de samenleving in de war kunnen sturen en hij daardoor terug naar de gevangenis moet.”

‘Niet meer man van toen’

Op het proces-Dutroux werd Michel Lelièvre veroordeeld tot 25 jaar cel wegens zijn hulp bij de ontvoeringen van An Marchal (18), Eefje Lambrecks (19), Sabine Dardenne (12) en Laetitia Delhez (14). Hij zat daarvan 23 jaar uit. 

Het was op 30 november dat de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank besloot om Lelièvre vervroegd vrij te laten. De rechter legde hem daarbij wel een reeks voorwaarden op. Zo moet de man onder meer Vlaams-Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg, Limburg en sommige delen van Brussel vermijden, omdat hij zich niet in de nabijheid van zijn slachtoffers en hun nabestaanden mag ophouden. Ook mag hij geen alcohol of drugs gebruiken en moet hij het drugsmilieu vermijden. Verder wordt verwacht dat de man zich psychologisch laat begeleiden en zijn slachtoffers vergoed. 

“Hij is geëvolueerd. Hij is niet meer de man van toen. Dat blijkt uit rapporten van de psycholoog”, las de voorzitter van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank destijds voor uit de beslissing. Zo zou Lelièvre met de jaren minder narcistisch zijn geworden. Hij zou ook veel minder kenmerken van een psychopaat vertonen. “Het risico op recidive moet daarom gerelativeerd worden”, klonk het.

Op zijn vervroegde en voorwaardelijke vrijlating werd desondanks verbolgen gereageerd. Onder meer de nabestaanden van slachtoffer Eefje Lambrecks zeiden toen: “Nu zal hij zich achter zijn voorwaarden verbergen om ons niet te hoeven antwoorden.”

‘Géén pedofiel’

“Michel Lelièvre is géén pedofiel. Hij is daar ook niet voor veroordeeld. Maar sommige mensen gooien alles op een hoop en denken dat onterecht”, zegt zijn advocate na de aanval op de man woensdag. “Hij heeft gedaan wat hij heeft gedaan en een volksjury veroordeelde hem tot 25 jaar cel. Maar dus géén levenslang. Mensen moeten dat aanvaarden en niet zelf justitie gaan spelen. Want wat ze doen, is zelf strafbaar.” 

Lelièvre verklaarde aan de politie dat hij denkt dat hij werd aangevallen door drie personen. De woordvoerster van het parket van Brussel, Willemien Baert, bevestigt dat het een onderzoek geopend is voor opzettelijke slagen en verwondingen én opzettelijke vernielingen. Daarop staan straffen tot twee jaar en een boete tot 1.600 euro. 

Naast Lelièvre is ook de ex-echtgenote van Marc Dutroux, Michelle Martin, vervroegd vrijgelaten. Dat gebeurde in 2012 na een veroordeling tot dertig jaar cel. Dutroux zelf zit nog steeds in de gevangenis. Eerder dit jaar besliste de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank wel dat er een nieuw psychiatrisch onderzoek moet komen van de man. Het waren zijn advocaten Bruno Dayez en Nicolas Cohen die daarom opvroegen. Volgens hen is het een eerste stap in de richting van een vervroegde voorwaardelijke vrijlating, mogelijk in 2021. De kans dat die er effectief komt, wordt wel zo goed als onbestaande genoemd. Dutroux is ter beschikking gesteld van de regering.