Direct naar artikelinhoud
Rwandaproces

Rwandaproces in Brussel: Fabien Neretse schuldig aan genocide en moord

Advocaat Jean Flamme en beschuldigde Fabien NeretseBeeld AFP

Een assisenjury in Brussel heeft de Rwandees Fabien Neretse schuldig bevonden aan genocide en oorlogsmisdaden in Rwanda, waaronder de moord op de Belgische Claire Beckers. De jury acht Neretse schuldig over de hele lijn, behalve twee moorden.

Neretse was onder andere beschuldigd van de moord op tien buren van hem, onder wie de Belgische Claire Beckers, die met een Rwandese Tutsi getrouwd was. Op 9 april 1994, drie dagen na de start van de Rwandese genocide, stonden Claire Beckers en haar buren in hoofdstad Kigali op het punt om te vluchten, toen militairen en militieleden aankwamen. Ze executeerden hen in de achtertuin. Neretse woonde vlakbij en de jury erkent nu dat hij hen heeft verraden en acht hem schuldig aan moord. De getuigenis van twee kinderen die de moordpartij overleefden, was een van de aangrijpendste momenten van dit assisenproces. Neretse is nu ook veroordeeld voor poging tot moord op deze twee kinderen.

Martine Beckers, de zus van Claire Beckers, stelde zich burgerlijke partij. Het is onder meer dankzij haar tip aan de Belgische politie dat kon worden achterhaald dat Neretse intussen in Frankrijk woonde, onder een andere identiteit. 25 jaar na de feiten sluit ze nu een hoofdstuk af.

“Ik ben tevreden”, zegt ze opgelucht. “Ondanks de complexiteit van dit dossier heeft de jury toch begrepen waar het over gaat. Dit is rechtvaardigheid.”

Martine Beckers op het proces van Fabien NeretseBeeld Photo News

Voor twee doden in Kigali acht de jury Neretse niet verantwoordelijk. Na de moordpartij in Kigali trok Neretse naar zijn geboortestreek en ook daar liet hij zich in met de genocide op de Tutsi’s en gematigde Hutu’s. Hij reed er militieleden rond in zijn pick-up truck en de jury acht hem rechtstreeks betrokken bij de verdwijning van Joseph Mpendwanzi. Diens zoon en dochter wonen nu in Vlaanderen en stelden zich burgerlijke partij. 

Het openbaar ministerie beschuldigde Neretse daarnaast nog van een moord op een onbepaald aantal mensen. Zelf heeft Neretse alle beschuldigingen tot de laatste dag verworpen. “Ik heb deze genocide niet gepland en er niet aan deelgenomen”, zei hij op de laatste dag van het proces. 

Jean Flamme, de advocaat van Fabien Neretse, kloeg tijdens het proces meermaals de gang van zaken aan. Zo stelde hij dat enkele van zijn getuigen ter verdediging van Neretse, in Rwanda werden geïntimideerd en zelfs gefolterd. Hij diende zelf ook klacht in tegen de advocaat van een burgerlijke partij voor intimidatie.