Direct naar artikelinhoud
Vlaamse begroting

Vlaams Parlement keurt begroting 2020 goed. Ook parlementsleden leveren in, maar nog niet meteen

Minister-president van Vlaanderen Jan Jambon (N-VA) tijdens de plenaire zitting in het Vlaams Parlement Beeld Photo News

Het Vlaams Parlement heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de begroting voor 2020 goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid (N-VA, CD&V, Open Vld) tegen oppositie (Vlaams Belang, Groen, sp.a, PVDA).

en

Na een zitting van ongeveer 18 uur heeft het Vlaams Parlement de begroting voor volgend jaar goedgekeurd. Die begroting gaat in 2020 voor zo'n 430 miljoen euro in het rood om in 2021 opnieuw aan te knopen met een evenwicht. 

Terwijl de meerderheidspartijen vooral hamerden op de 1,65 miljard euro extra investeringen, onder meer in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling en welzijn, hadden de oppositiepartijen vooral kritiek op de bezuinigingen op onder andere welzijn en cultuur.

Loonsverlaging Vlaamse parlementsleden komt er, maar nog niet meteen

Het Vlaams Parlement wil net als de Kamer het loon van de parlementsleden met 5 procent verminderen, maar de ingreep gaat nog niet meteen in. Bedoeling is dat het Uitgebreid Bureau van het parlement tegen de begrotingsaanpassing van mei 2020 een voorstel uitwerkt. Dat voorstel mag dan wel geen impact hebben op de vergoedingen voor de burgemeesters en schepenen, want hun verloning is namelijk gekoppeld aan die van de parlementsleden. Dat staat te lezen in een resolutie die in de nacht van donderdag op vrijdag is ingediend door Open Vld, CD&V, N-VA, Groen en sp.a en die unaniem werd goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

De voorbije dagen laaide een felle discussie op over de besparingen in het Vlaams Parlement zelf. Maandag legde parlementsvoorzitter Liesbeth Homans een besparingsplan op tafel. Dat plan voorzag onder meer in 6 procent besparingen op de werkingsmiddelen, de fractietoelagen en de partijdotaties.

Njet

Het plan botste aanvankelijk op een ‘njet’ van Open Vld. Maar na forse krantenkoppen en bakken kritiek gingen de Vlaamse liberalen toch akkoord. Maar Open Vld wilde meteen een stap verder gaan en meteen ook 5 procent besparen op de lonen van de parlementsleden.

Eerst wilde Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz daarvoor een amendement indienen tijdens de begrotingsbespreking in het parlement. Maar na druk overleg met de coalitiepartners en andere partijen in het halfrond veranderde dat amendement in een resolutie.

In die resolutie vraagt het parlement aan het Uitgebreid Bureau om tegen de begrotingsaanpassing van mei 2020 een voorstel uit te werken waarbij er, naar analogie met de Kamer, vijf procent gesnoeid wordt op de parlementaire personeelskosten. “Wat federaal kan, moet Vlaams minstens even goed kunnen”, zegt hoofdindiener Willem-Frederik Schiltz.

‘Geen negatieve impact’

Belangrijke voorwaarde is wel dat de ingreep volgens de indieners “geen negatieve impact” mag hebben op de lokale besturen. De lonen van alle burgemeesters en schepenen in Vlaanderen hangen namelijk automatisch samen met de parlementaire vergoeding van de leden van het Vlaams Parlement. Daar moet dus technisch nog een mouw aan gepast worden.

Verder wordt in de resolutie afgesproken om het bredere debat over de “hervormingen van de politieke werking en structuren” aan te gaan. Wordt dus zeker vervolgd.