Direct naar artikelinhoud
Australië

Excuses Australische premier voor familietripje naar Hawaï tijdens historische bosbranden

Bij het stadje Bilpin vechten brandweerlieden tegen de vlammen.Beeld Getty Images

De Australische premier Scott Morrison heeft excuses aangeboden voor zijn familievakantie op Hawaï. De premier vertrok terwijl enorme bosbranden en een recordhitte het land in de greep houden.

In een verklaring liet Morrison weten veel spijt te hebben dat zijn afwezigheid “Australiërs heeft gekwetst”. De premier kwam met zijn verklaring toen bekend werd dat twee vrijwillige brandweerlieden zijn omgekomen in de ongekende vuurzee. “Gezien deze tragische gebeurtenissen keer ik zo snel als mogelijk terug naar Sydney.”

Veel Australiërs waren boos dat Morrison ervoor koos om het land te verlaten, terwijl de historische branden grote delen van de staten New South Wales en Victoria in de as leggen. Op de site van de Sydney Morning Herald is goed te zien hoe de branden zich de afgelopen maand hebben uitgebreid, en hoe dicht ze de grootste stad van Australië zijn genaderd.

Volgens Morrison was dit de enige periode waarin hij nog op (zomer)vakantie kon, omdat in januari enkele buitenlandse reizen gepland staan.

Noodtoestand

Australië gaat al maandenlang gebukt onder grote bosbranden. In het zuidoosten van het land werd deze week de noodtoestand uitgeroepen. De recordhitte van deze week doet de tientallen branden, die nog niet onder controle zijn, toenemen in omvang. Acht mensen zijn tot nu toe omgekomen door de branden en meer dan zevenhonderd huizen zijn verwoest.

Er is nog geen enkel zicht op verkoeling. Vandaag en morgen worden opnieuw recordtemperaturen verwacht, van dik in de 40 graden. De eerste regen zou kunnen vallen op kerstavond, maar, zo waarschuwen meteorologen, dat zal lang niet genoeg zijn om de bosbranden te kunnen verkleinen, laat staan te kunnen doven.

De bosbranden begonnen in Australië dit jaar eerder dan andere jaren, na een droge en ongewoon warme winter. Tot nu toe is drie miljoen hectare land verwoest. Ook in drie andere deelstaten, Queensland en South- en Western Australia, proberen de autoriteiten met alle macht de bosbranden te blussen.