Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, voorafgaand aan de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak.
Volledig scherm
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, voorafgaand aan de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak. © ANP

Ook Hoge Raad verplicht Nederlandse staat meer te doen tegen uitstoot broeikasgassen

De Nederlandse staat is verplicht maatregelen te nemen die ertoe leiden dat de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen in 2020 met minimaal een kwart is verminderd ten opzichte van 1990. De Hoge Raad heeft dat bepaald in de klimaatzaak die was aangespannen door duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Het oordeel werd door het aanwezige publiek op luid applaus ontvangen. “Ik kan hier niet omheen”, reageerde de Nederlandse klimaatminister Eric Wiebes.

4 reacties

  • Toon Schouteden

    4 jaar geleden
    De rechterlijke macht kiest hier gewoon voor het welzijn van de samenleving. De politiek "moet" het regelen en als die de volksgezondheid in gevaar brengt is er gelukkig nog een rechter die uitspraak kan doen in deze materie. De politici zijn marionetten van de multinationals en zijn er enkel op uit om hun zakken te vullen. Leve de rechtspraak die los staat van de politiek.
  • Jan De Korte

    4 jaar geleden
    Misschien eens klacht neerleggen tegen de hoge raad om ook maar maatrgelingen te nemen. Gewoon opdoeken. Of beter nog overheid schaf hoge raad af.
  • johan fransaert

    4 jaar geleden
    eindelijk want de politiek is teveel beïnvloedbaar door het bedrijfsleven en geloof me dit is een precedent om u tegen te zeggen.
  • jos gompel

    4 jaar geleden
    De rechterlijkemacht neemt de wettelijkemacht over en dit mag en kan niet dit moet gescheiden blijven.