Direct naar artikelinhoud
Openbaar vervoer

Busvervoer verstoord op oudejaarsavond? ACOD plant staking bij De Lijn tijdens eindejaarsperiode

Busvervoer verstoord op oudejaarsavond? ACOD plant staking bij De Lijn tijdens eindejaarsperiode
Beeld BELGA

De socialistische vakbond heeft bij De Lijn een stakingsaanzegging ingediend van 30 december tot 3 januari. Dat meldt De Lijn zelf, en bij ACOD wordt de informatie bevestigd.

Het rommelt al lang bij Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. Vorige maand was er ook al een staking, die in Vlaams-Brabant zelfs meerdere dagen aanhield. Volgens ACOD toont de directie zich nog altijd niet bereid om oplossingen uit te werken voor verschillende problemen. 

In een pamflet aan het personeel klaagt de vakbond dat de directie niet wil gaan luisteren naar de mensen op het terrein. “De directie vindt van zichzelf dat zij voldoende contacten met u onderhoudt en voldoende aanwezig is op het terrein”, staat er.

‘Destructief’

De Lijn zegt dat ACOD “bewust het conflict opzoekt” en spreekt van “destructieve acties”. 

“Volgens de socialistische vakbond is er een tekort aan overlegmomenten tussen de directie en medewerkers van De Lijn. De directie kan evenwel heel wat initiatieven voorleggen die het tegendeel bewijzen”, zegt de vervoersmaatschappij. Topman Roger Kesteloot wil in februari een “ronde van Vlaanderen” doen om naar het personeel te luisteren en de plannen en prioriteiten van 2020 toe te lichten.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is niet opgezet met de actie van ACOD. “De Lijn zet juist in op extra bussen voor feestvierders tijdens oudejaarsnacht om de verkeersveiligheid te verhogen”, zegt ze op Twitter. “De reiziger is opnieuw de dupe door de actie.”