Direct naar artikelinhoud
India

Dodental loopt op bij protesten in India tegen ‘antimoslimwet’, internet afgesloten

Moslimbetogers protesteren vrijdag bij een moskee in New Delhi tegen de omstreden wet.Beeld REUTERS

Bij nieuwe protesten in India tegen een omstreden wet die moslims zou discrimineren, zijn drie doden gevallen. De regering probeert de demonstraties de kop in te drukken door het internet af te sluiten en samenscholingen te verbieden, maar tot nu toe haalt dat niets uit. 

Sinds het parlement vorige week de omstreden wet aannam, zijn er acht doden gevallen. Het aantal arrestaties is opgelopen tot twaalfhonderd. De protesten, waaraan tienduizenden mensen deelnemen, zijn de ernstigste sinds de nationalistische hindoe-politicus Narendra Modi in 2014 premier werd.

In de zuidelijke stad Mangaluru, waar donderdag twee doden vielen, is tot en met zondag een uitgaansverbod ingesteld. In delen van de hoofdstad New Delhi en in andere steden zijn samenscholingen voor de derde achtereenvolgende dag door de politie verboden. 

Rond een van de grootste moskeeën in India, in New Delhi, werden vrijdag zware veiligheidsmaatregelen genomen om rellen na het gebed onmogelijk te maken. Duizenden demonstranten verzamelden zich na afloop van het gebed bij de moskee, zwaaiend met Indiase vlaggen. Ook riepen ze leuzen tegen de regering. De politie verbood een mars vanaf de moskee richting het parlementsgebouw.

Studenten negeren in Chennai een samenscholingsverbod dat door de politie was ingesteld om de betogingen onmogelijk te maken.Beeld AFP

Sms’jes geblokkeerd

De autoriteiten hebben in delen van het noorden het internet afgesloten om de organisatie van betogingen onmogelijk te maken. Zo is het in zeven districten van Uttar Pradesh, de dichtstbevolkte deelstaat, tot zaterdag niet meer mogelijk gebruik te maken van mobiel internet. Sms-diensten worden ook geblokkeerd om met name universiteitsstudenten, die achter een deel van de protesten zitten, te dwarsbomen. Uttar Pradesh is al jaren het toneel van spanningen tussen hindoes en moslims.

De nieuwe wet maakt het makkelijker voor immigranten uit Pakistan, Bangladesh en Afghanistan die geen moslim zijn, de Indiase nationaliteit te krijgen. De maatregel geldt echter niet voor moslims, die de meerderheid uitmaken in deze drie landen. Het is voor het eerst sinds de onafhankelijkheid dat van religie een criterium wordt gemaakt om een Indiaas paspoort te bemachtigen.

Critici zeggen dat de wet moslims discrimineert en het seculiere karakter van de Grondwet aantast. De wet heeft met name veel kwaad bloed gezet onder de ruim tweehonderd miljoen moslims, die zo’n 14 procent uitmaken van de bevolking. De regering-Modi wijst de kritiek van de hand en zegt dat de wet bedoeld is om religieuze minderheden te helpen die worden vervolgd.

In Bangalore worden demonstranten gearresteerd door de politie. De betogers namen het op voor studenten van een universiteit die protesteerden tegen de nieuwe wet.Beeld EPA

Migranten aanmoedigen

Maar ook in deelstaten die kampen met een golf van immigranten, is de boosheid groot. Zo waren in Assam de afgelopen dagen de gewelddadigste protesten. Deze arme noordoostelijke deelstaat grenst aan Bangladesh. De demonstranten vrezen dat de wet nieuwe migranten uit het buurland zal aanmoedigen de grens over te trekken.

Ook conservatieve partijgenoten van Modi zijn om deze reden niet tevreden met de wet. Zij betogen dat de regering het al moeilijk genoeg heeft om zorg te dragen voor de 1,3 miljard inwoners van het land. In Assam vielen tot nu toe de meeste doden, in totaal vijf.