Het doodsprentje van Julie Van Espen (1996-2019). De 39-jarige Steve Bakelmans was op vrije voeten omdat de beroepszaak van de verkrachting van zijn ex-vriendin was uitgesteld wegens een tekort aan rechters en al twee jaar aansleepte.
Volledig scherm
Het doodsprentje van Julie Van Espen (1996-2019). De 39-jarige Steve Bakelmans was op vrije voeten omdat de beroepszaak van de verkrachting van zijn ex-vriendin was uitgesteld wegens een tekort aan rechters en al twee jaar aansleepte. © BELGA

Rapport over zaak-Julie Van Espen erg scherp: rechtbank maakte verschillende fouten

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft een snoeihard rapport geschreven over het dossier rond Steve Bakelmans. Er werden verschillende onregelmatigheden vastgesteld bij het Antwerps gerecht waardoor de moordenaar van Julie Van Espen niet goed ingeschat kon worden. “Maar er is niet één beslissing geweest die rechtstreeks kan gelinkt worden aan haar dood”, zegt Christian Denoyelle, voorzitter van het Nederlandstalig College van de HRJ.

33 reacties

  • Frederik Vanduffel

    4 jaar geleden
    Steeds maar spreken over fouten, blunders, flaters enz. enz. en steeds maar wegens tekort aan geld en personeel. Wanneer eens een artikel over constructies van misdrijven door politie(kers!), parket en rechters om lastige burgers voor goed te likwideren als gevaralijk gestoorden zoals deze schokkende feiten bewezen zijn geworden, maar waarover moet gezwegen worden. Hallo Mediahuis, DPG Media en VRT? frederikvanduffelgmail
  • Eric Deslypere

    4 jaar geleden
    Is er dan niemand die de advocaat die beroep heeft aagetekend mede verantwoordelijk steld bij het vrijlopen van SB? Door beroep aan te tekenen willen ze de rechtspraak rekken maar vergeten dat ze wel met misdadigers te maken hebben!
  • vangeel guido

    4 jaar geleden
    Wat scheelt het deze mensen hebben 4000 euro per maand .Een ander had allang een c4 gekregen.
  • Victor OOMS

    4 jaar geleden
    Het is weer bewezen, het is één grote puinhoop bij het gerecht en waarom wordt er niets ,maar ook niets aan gedaan of durft men er niet aan beginnen? Scheiding der machten, dus mag dit gewoon blijven doorgaan?Hier moet zeer grote kuis gehouden worden, onbekwaam, zonder pardon eruit, gelijk wie maar ik vrees dat er niet veel rechters of parket zullen overblijven.Beter geen dan deze knoeiers.
  • stefan bongaerts

    4 jaar geleden
    héél simpel , rechters en advocaten verantwoordelijk stellen als er iets gebeurd na hun "vrijspraak of beperkte straf "
  1. Advocaat ouders Julie Van Espen: “Gerecht maakte onvergeeflijke fouten”

    Advocaat ouders Julie Van Espen: “Gerecht maakte onvergeef­lij­ke fouten”

    Advocaat John Maes die de familie van Julie Van Espen bijstaat, is hard voor het Antwerpse gerecht na lezing van het rapport van de Hoge Raad voor Justitie. “Als justitie correct gewerkt had in de vervolging en de opsluiting van Steve Bakelmans, dan was er een kans geweest dat Julie Van Espen geen gruwelijke dood zou gestorven zijn. De gedachte alleen al is ondraaglijk voor de ouders van Julie. Zij vragen dat het hier niet stopt. Het rapport is er, de gemaakte fouten en dysfuncties zijn aangeduid. Het kan niet dat iedereen nu overgaat naar de orde van de dag. Hier moeten mensen ter verantwoording worden geroepen en eventueel disciplinair worden gesanctioneerd.”
  2. Vlaamse regering herstelt toegang oldtimers in lage-emissiezones

    Vlaamse regering herstelt toegang oldtimers in la­ge-emissiezo­nes

    De Vlaamse regering herstelt de toegang van oldtimers in lage-emissiezones (LEZ). Nadat de Raad van State de oorspronkelijke uitzonderingsregeling voor oldtimers had vernietigd, zou de toegang voor oldtimers binnenkort terugvallen op een regeling waarmee ze slechts 12 keer per jaar met een betalende dagpas binnen de LEZ in Gent of Antwerpen zouden mogen rijden. Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse regering nu een besluit goedgekeurd waarin de Brusselse regeling wordt overgenomen en waarbij de lokale besturen individuele vrijstellingen kunnen verlenen.