© Jimmy Kets

Vanaf vandaag verplicht systeem voor etiketten op voorverpakte voeding

Etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen moeten vanaf vandaag verplicht de voedselwaarde meegeven volgens een vast systeem. Zo moet elke voedselverpakking een tabel tonen die informatie over de hoeveelheid calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten en zout van het product bevat. Die tabel moet in heel Europa vergelijkbaar zijn.

tj

Tot nu toe was de etikettering van de voedingswaarde enkel verplicht in specifieke gevallen, vooral wanneer op de verpakking van een voedingsmiddel beweringen over de voedingswaarde of de gezondheidseffecten staan, of als een product verrijkt is met vitaminen of mineralen. “Die verplichte etikettering werd twee jaar geleden al aangekondigd, waardoor de meeste Belgische bedrijven nu wel in orde zijn”, zegt Nicholas Courant van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie. “Maar in het buitenland zien we dat dat nog niet altijd het geval is.”

Vergelijking

De verplichte etikettering, die geldt in de hele Europese Unie, moet de consument niet alleen meer inzicht geven, maar moet producten ook makkelijker vergelijkbaar maken. “Omdat alle hoeveelheden per 100 milligram of per 100 gram moeten uitgedrukt worden, kan de consument heel goed vergelijken. De fabrikant blijft daarnaast de mogelijkheid behouden om de voedingswaarden per aanbevolen portie uit te drukken”, aldus Courant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer