© HBvL

UHasselt deelt academiejaar in vier blokken in

De UHasselt stuurt vanaf 2018 het les- en examensysteem bij. “De modules van vijf tot acht weken blijven bestaan, maar we gaan alle examens groeperen na tien weken”, aldus rector Luc De Schepper. De universiteiten van Gent en Leuven overwegen om het modeulesysteem van Hasselt ook in te voeren.

Yannick Cams

De UHasselt neemt nu een examen af meteen nadat de module voor een opleiding is afgerond, maar dat systeem wordt deels overboord gegooid. “We hebben in 1995 het onderwijs in modules ingevoerd en houden daar ook aan vast. In sommige opleidingen gaat om vijf weken, andere blokken duren tot acht weken”, legt rector Luc De Schepper uit. Daar komt vanaf 2018 verandering in. “We delen het academiejaar in vier 'kwartielen' in. Alle examens in alle opleidingen zullen dan in het eerste jaar om de tien weken doorgaan. De lesmodules van vijf tot acht weken blijven bestaan, maar het examen wordt hoe dan ook pas na tien weken afgenomen. De eerste examenperiode valt dan net voor de kerstvakantie.” In de volgende jaren zullen dan de faculteiten zelf kunnen beslissen of ze in blokken van tien of twintig weken werken.

“We vonden het huidige systeem met in sommige gevallen examens om de vijf weken te belastend”, zegt De Schepper. “Het nieuwe stelsel vergemakkelijkt ook de overgang vanuit het secundair onderwijs. Ook daar worden de examens net voor Kerstmis afgenomen. Voor de eerstejaars verandert dus niet zo veel. We kunnen onze studenten ook nog steeds snel feedback geven op hun resultaten, en dat voor meerdere vakken.”

Ook de universiteiten van Gent en Leuven werken aan een hervorming van het academiejaar. Ze overwegen om het jaar te starten op 1 september, en werken aan een plan om, net als in Hasselt, de duur tussen de examens te verminderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer