Direct naar artikelinhoud
Kazerne Dossin

Kazerne Dossin: kloof tussen bestuur en wetenschappers wordt groter

UGent-historicus Bruno De Wever.Beeld VRT

De kloof tussen academici en het bestuur over de Kazerne Dossin wordt alsmaar groter. Verscheidene academici denken eraan om op te stappen.

en

Sinds directeur Christophe Busch ontslag nam als algemeen directeur is er al weken oproer rond de kazerne. Aan de basis ligt een verschil in visie op de gedenkplaats en museum. Moet die zich enkel bezighouden met het verhaal van de Jodendeportaties in de Tweede Wereldoorlog, of ook hedendaagse kwesties rond mensenrechten aansnijden?

Voor onder anderen UGent-historicus Bruno De Wever weegt de focus op het Joodse verhaal te sterk door.  Vorige week ontstonden er nog spanningen omdat Pax Christi de uitreiking van een prijs aan Midden-Oostenexperte Brigitte Herremans niet mocht organiseren in de Kazerne Dossin, omdat Herremans eerder kritiek op Israël heeft geuit. Die beslissing van het dagelijks bestuur zette kwaad bloed bij enkele leden van de wetenschappelijke raad, onder wie Bruno De Wever, die er al mee dreigde op te stappen.

Uit een communiqué van de raad van bestuur blijkt nu dat die zich achter die beslissing schaart. Volgens het bestuur kon de sereniteit van het museum niet gegarandeerd worden als de ceremonie zou hebben plaatsgevonden.

Voor De Wever bewijst dit echter “dat de instelling aangestuurd wordt door een bepaalde stroming binnen de Joodse gemeenschap”. Naast De Wever zijn er nog zeven andere leden van de wetenschappelijke raad die vragen om duidelijkheid. Ze wachten de volgende bijeenkomst van de wetenschappelijke raad in januari af, zo zeggen ze tegen De Morgen. Als daar geen gedegen debat gevoerd wordt, denken zij er ook aan om op te stappen.

Voor De Wever ligt het probleem onder meer bij André Gantman (N-VA), die in het dagelijks bestuur zit. “Van een vertegenwoordiger van de Vlaamse overheid verwacht je een neutrale houding”, zegt De Wever. “Die mag niet ingegeven worden door sympathie voor Israël, want dat is problematisch.” Gantman wilde niet reageren.

Lees ook:

Spanning loopt op in Kazerne Dossin na Vredesprijs: Brigitte Herremans niet welkom in Holocaustmuseum.

Brigitte Herremans.Beeld Karel Duerinckx