Direct naar artikelinhoud
Politiek

De Gucht stelt kiezer mee verantwoordelijk voor impasse: ‘Wie doet de verschuivingen? Dat is de kiezer!’

Karel De Gucht.Beeld Illias Teirlinck

In De afspraak op vrijdag liet oud-minister en voormalig Europees commissaris Karel De Gucht (Open Vld) zijn licht schijnen over de regeringsformatie. Volgens hem is de kiezer mede verantwoordelijk voor de politieke impasse. ‘Ik denk dat er geen enkele partij is die zin heeft om in een regering te stappen’, klinkt het cynisch.

Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (Open Vld) zagen eerder vandaag hun opdracht verlengd worden tot 13 januari en gaan nu op zoek naar “een creatieve oplossing”, die noch paars-groen, noch paars-geels als uitgangspunt zal hebben. Volgens De Gucht heeft de politieke impasse in zekere mate te maken met de beslissing van de kiezers. “De formatie is in eerste instantie moeilijk wegens de uitslag van de verkiezingen”, zegt De Gucht. “Men zegt altijd tegen de politici: maak nu eens een regering! Maar die cijfers die daar op tafel liggen en dat zo moeilijk maken zijn het gevolg van een verkiezing waarin de mensen zich hebben uitgesproken.”

En voor die verkiezingsuitslag draagt de kiezer dan ook in de eerste plaats verantwoordelijkheid. “Je hebt verschuivingen gezien, maar wie doet die verschuivingen? Dat is de kiezer! En die kiezer zegt dan achteraf dat het onze fout is dat er geen regering komt. Dat is dus niet zo eenvoudig!”

Thuisvoelen

Volgens De Gucht sleept de formatie ook aan, omdat geen enkele partij zich helemaal thuis kan voelen in een bepaalde formule. Daarom is hij ook erg cynisch.  “Ik denk dat er geen enkele partij is die zin heeft om in een regering te stappen. De reden daarvoor is dat geen enkele partij ziet hoe ze een regering kan maken waarin ze zich echt thuis gaat voelen.”

Toch bewijst de huidige patstelling volgens De Gucht niet het failliet van België. Hij gelooft dan ook niet in confederalisme of een volledige splitsing van het land. “Men moet niet denken dat België uiteenhalen gemakkelijker is dan Groot-Brittannië uit de Europese Unie halen,” klinkt het. Volgens De Gucht zal confederalisme alleen slagen als Vlaanderen bijkomend geld voor Wallonië op tafel legt.