Direct naar artikelinhoud
Natuurrampen

Miljoenenstad Sydney omringd door vuur en rook: ‘We hebben dringend regen nodig’

Bargo, ten zuidwesten van Sydney, werd zwaar getroffen.Beeld AFP

Minstens drie miljoen hectare, het equivalent van de oppervlakte van België, is sinds september door vlammen in Australië verwoest. De regio rond Sydney heeft vandaag nog altijd te kampen met uit de hand gelopen branden, ondanks de inzet van duizenden brandweerlui. En de situatie wordt alleen maar erger.

en

De oostkust van het land stikt onder een verzengende hittegolf uit het westen, die al honderden branden heeft veroorzaakt.In sommige delen van de staat kunnen de temperaturen oplopen tot 47°C.

Sydney, de grootste stad in de staat en het land met een bevolking van 5,2 miljoen inwoners, wordt verstikt door de rook van branden in het noorden, zuiden en westen van de stad. Sommige zijn nog maar zo’n 130 kilometer van de metropool verwijderd. Verschillende medische verantwoordelijken hebben gewaarschuwd voor een “noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid” als gevolg van de giftige dampen die Sydney verstikken.

‘Catastrofale omstandigheden’

De omstandigheden rond de stad zijn verslechterd onder “catastrofale omstandigheden, wat betekent dat elke actieve brand snel zeer gevaarlijk kan worden”, waarschuwt Gladys Berejiklian, de premier van New South Wales.

Shane Fitzsimmons, de commissaris voor brandbestrijding van New South Wales, liet eerder vandaag verstaan zich ernstig zorgen te maken over de situatie. “Vandaag is een vreselijke dag geweest. We komen niet van deze branden af voordat we echte regen hebben.”

Zo’n 3.000 brandweerlui vechten tegen een wind die naar verwachting van richting zal veranderen, wat “gevaarlijke, moeilijke en onstabiele omstandigheden” aankondigt, aldus Fitzsimmons.

Rookwolken dreigen miljoenenstad Sydney te verstikken.Beeld EPA

Meer dan 460.000 hectare zijn verwoest door de vlammen ten noorden van Sydney. De vlammen laaien ook vandaag weer op. Ook in de regio van de Blue Mountains ten westen van de stad houdt het vuur zwaar huis: een onbekend aantal eigendommen werd er al vernietigd.

De vlammen eisten ook al mensenlevens. Tot nu toe zijn in het land tien mensen omgekomen als gevolg van de branden.

Bezorgdheid opwarming aarde

Australië is gewend aan bosbranden, die er elk jaar wel voorkomen. Maar dit jaar is anders. De vroege en gewelddadige aard van de branden van dit jaar, die gepaard gaan met recordtemperaturen, heeft de bezorgdheid over de opwarming van de aarde doen toenemen.

Niet alleen de regio rond Sydney lijdt onder de omstandigheden. Ook de staat Zuid-Australië werd getroffen door de hittegolf van de afgelopen dagen. Daar hebben 1.500 brandweerlui de vlammen bestreden die meer dan 40.000 hectare hebben verwoest. In de afgelopen twee dagen zijn twee mensen omgekomen en tientallen brandweerlieden en bewoners moesten worden behandeld voor diverse verwondingen en door inademing van rook.

Vooral ouderen, kinderen en buitenwerkers lopen gevaar. Ziekenhuizen worden overstelpt met patiënten die klagen over ademhalingsproblemen of over uitputting door de hete temperaturen.

In de Blue Mountains gingen ‘een onbekend aantal eigendommen’ in vlammen op.Beeld EPA