Cipiersvakbond: "Ontsnapping Turnhout kon vermeden worden, ze weten al langer dat camera's niet alles zien"

Het gevangeniswezen weet al langer dat de camera's in de gevangenis van Turnhout niet alles zien, en dat er een probleem is met de verlichting. Dat zegt tenminste Dirk Vansprengel van de socialistische cipiersvakbond, die 11 jaar in de gevangenis van Turnhout heeft gewerkt.

Het gevangeniswezen onderzoekt op dit ogenblik hoe vijf gedetineerden er donderdagavond in slaagden om uit de gevangenis van Turnhout te ontsnappen. Ze klommen over een afsluiting en een metershoge muur, zonder dat iemand dat merkte. De directeur-generaal van het gevangeniswezen, Rudy Van de Voorde, zei in "De ochtend" op Radio 1 al dat ze wellicht gebruik hadden gemaakt van een dode hoek, waar de bewakingscamera's niets zien.

"Wij kaarten dat probleem al jarenlang aan", zegt vakbondsman Dirk Vansprengel. "De camera's zijn niet geplaatst waar ze zich hadden moeten bevinden. Het personeel kan de beelden op de schermen niet zien zoals het moet. Daardoor is er een dode hoek."

Maar volgens Vansprengel is dat niet het enige probleem: "Aan de achterkant van de gevangenis is de verlichting zo slecht, dat je niet ziet waar je zelf loopt. Laat staan dat je iemand ziet weglopen zodra het donker wordt.  Ik heb er ooit zelf letterlijk mijn broek gescheurd in het donker."

De conclusie is dan ook duidelijk voor de vakbondsman: "Deze ontsnapping had vermeden kunnen worden. Het gevangeniswezen gaat nu wel onderzoeken wat er fout gelopen is, maar er wordt weer niks ondernomen. We kaarten deze problemen al jarenlang aan, maar er gebeurt niks. Blijkbaar moet er eerst iemand ontsnappen, voor er iets ondernomen kan worden."

Het gevangeniswezen wil niet reageren zolang het intern onderzoek nog loopt. Ontsnappingen zijn trouwens een zeldzaam fenomeen geworden. Begin deze eeuw kwamen ze vaker voor, maar de laatste vijf jaar kon er telkens maar 1 iemand gaan lopen uit een gesloten gevangenis. In 2016 was er zelfs geen enkele ontsnapping. In halfopen gevangenissen, zoals het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede, gebeurt het wel vaker. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen