Westerlo duwt mes nog wat dieper in de wonde bij Lokeren

Lokeren is ziek. Doodziek. De rode lantaarn uit 1B verloor zondag kansloos tegen Westerlo met 0-4. Ook Stijn Vreven heeft voorlopig niet de juiste medicatie gevonden om dit Lokeren te genezen. De Play-downs lijken onvermijdelijk. Nu al. Voor Westerlo was het de grootste uitzege sinds 1 december 2012. Toen wonnen de Kemphanen met 0-4 op Dessel.

whb

Lokeren moet de kelk tot op de bodem ledigen. Na de geruchten over financiële problemen en het (tijdelijke?) transferverbod, werd de Wase club zondag in eigen huis vernederd door Westerlo. Het dieptepunt is nu echt wel bereikt. Kruipt dit Lokeren nog uit het diepe dal? Wij vragen het ons hoe langer hoe meer af. Door deze nieuwe nederlaag telt de rode lantaarn al vijf punten achterstand op Roeselare, en als zes op Lommel. De Play-downs lijken nu al bijna onvermijdelijk in het Waasland.

Westerlo kwam zondagmiddag na een klein kwartier op voorsprong. Het schot van Abrahams strandde tegen de paal, Vetokele was er als de kippen bij om de rebound voor de neus van de glijdende Van Damme tegen de touwen te duwen. Lokeren stak tien minuten later voor het eerst zijn neus aan he venster. Amano mocht moederziel alleen aanleggen, doelman Van Langendonck had de nodige moeite om het schot te verwerken. Hajric schoot de rebound naast en over, al werd hij ook afgevlagd voor buitenspel. Enkele minuten later volgde een nieuwe koude douche voor Lokeren na een misverstand tussen De Jonghe en Van Damme. De vinnige Abrahams behield het overzicht. Buyl bleef ijzig kalm en knalde de dubbele voorsprong in het dak van het doel. Lokeren probeerde wel, maar kon niet beter. Verder dan enkele afstandsschoten van Amano en Tirpan kwamen de tricolores niet.

Trainer Stijn Vreven had duidelijk genoeg gezien, en voerde bij de rust een dubbele wissel door. Amano en Hajric bleven in de kleedkamer. Diakhaté en Habibou waren hun vervangers. Maar wie beterschap verwacht had bij Lokeren kwam bedrogen uit. Er was amper een minuut gevoetbald of Verhulst duwde een vrije trap van Brüls in de voeten Abrahams. Die nam het cadeautje met beide handen aan. Wedstrijd gespeeld. Amano krulde een vrije trap nipt naast. Dichterbij kwam Lokeren niet. Vetokele zette de eindstand op het bord na een knappe solo.

Twee op vijftien. Ook het rapport van Stijn Vreven bij Lokeren oogt bijzonder mager. De hemel boven Daknam kleurt gitzwart. Lokeren is goed op weg om de eerste ploeg in dik twintig jaar tijd te worden die op twee jaar tijd van 1A naar eerste amateurklasse zakt. Kortrijk deed hen dat in het seizoen 1998-1999 al eens voor.