© Natuurhulpcentrum Opglabbeek

© KH

© Natuurhulpcentrum Opglabbeek

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

30-tal in beslag genomen roofvogels en uilen in Natuurhulpcentrum

De mensen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek zijn dinsdag naar het Oost-Vlaamse Sint-Laureins getrokken om daar 30 roofvogels op te halen, die in beslag waren genomen na een jarenlange juridische procedure. Aanvankelijk waren er tachtig vogels opgelijst, maar dinsdag bleken er bij de vogelkweker van de Merlin Zoo dertig exemplaren te zitten. "De vogels zijn in relatief goede gezondheid, maar ze worden nogmaals grondig gecontroleerd", klinkt het.

mm/neac

Bij de lading zitten onder meer vale gieren (foto), stellers zeearenden, aasgieren en een bateleur. Soorten die nog nooit in het Natuurhulpcentrum zijn opgevangen. Sil Janssen en co wisten vooraf dus dat de dieren bij de Marlin Zoo weg moesten en hadden extra kooien geïnstalleerd om alle dieren te kunnen opvangen.

Sinds 2008 was er een procedure lopende tegen de kweker van Merlin Zoo in Sint-Laureins. Hij werd verdacht van illegale kweekpraktijken en van het roven van eieren uit nesten in het wild. De vogelkweker in Oost-Vlaanderen werd in 2014 tot 4 jaar cel en 90.000 euro boete veroordeeld. Hij ging in beroep tot in cassatie toe, maar hij werd telkens schuldig bevonden. Intussen is de vogelkwekerij op de fles gegaan.

"Het zijn echt wel spectaculaire dieren", reageerde Janssen op TV Limburg. "En ze zijn wellicht heel wat waard." Waar de dieren nu precies naar toe gaan, is nog onduidelijk. "Waarschijnlijk worden ze naar dierentuinen overgebracht. Ze zitten al sinds 2008 in gevangenschap, dus ze in de natuur loslaten, is geen goed idee", aldus Janssen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer