Brugse wiskundeleraar beticht van verkrachting van 16-jarige leerling

© Dick Demey

Hebben een 40-jarige leraar wiskunde en een 16-jarige leerlinge van de school in Brugge waar hij les gaf seksuele betrekkingen met wederzijdse toestemming gehad of is er door de leerkracht dwang uitgeoefend op het meisje? Dat is de hamvraag waarover de Brugse strafrechter zich gisteren boog.

Geert Neyt en Arne Franck

De zaak, die gisteren voor de Brugse correctionele rechtbank achter gesloten deuren werd gepleit, ging in november 2014 aan het rollen toen de ouders van een meisje liefdevolle sms-berichtjes ontdekten op de gsm van hun dochter. Afzender bleek de 40-jarige wiskundeleerkracht B.V. van het Sint-Andreasinstituut in Brugge, waar het meisje schoolliep. De ouders en het meisje stapten meteen naar de school en dienden klacht in. Het parket onderzocht de zaak en stelde de man in verdenking van aanranding en verkrachting. Zowel de ouders als het ondertussen meerderjarige meisje zelf stelden zich burgerlijke partij.

De leerkracht zelf zegt dat hij anderhalf jaar lang een relatie met het meisje heeft gehad. Hij had haar leren kennen als een van de leerlingen in zijn klas, maar de relatie zou pas begonnen zijn toen ze niet meer in zijn klas zat én zij de leeftijd van zestien had bereikt. Hij was toen ongeveer 35 jaar.

Druk of dwang

Gisteren hield hij voor de rechter zijn onschuld vol. Volgens hem gebeurden de seksuele betrekkingen met toestemming van de leerling. De ouders en ook het meisje betwisten dit. Volgens hen was er helemaal geen sprake van een relatie en zijn er nooit afspraakjes gemaakt buiten de school. Meer nog, de seksuele handelingen zouden uitsluitend gebeurd zijn tijdens bijlessen die de wiskundeleerkracht aan het meisje gaf op school. Er waren toen geen andere leerlingen aanwezig. Volgens de burgerlijke partijen was het meisje ook nooit verliefd op de man en gebeurden de seksuele feiten onder druk of dwang van de leraar.

Het Openbaar Ministerie sluit zich daar bij aan en beticht de man van aanranding en verkrachting. Gisteren vorderde de openbaar aanklager een effectieve gevangenisstraf. De maximumstraf bedraagt tien jaar opsluiting.

De beklaagde geeft ondertussen geen les meer. Hij werd preventief geschorst door zijn school zodra het strafonderzoek startte. Het Sint-Andreasinstituut wacht het einde van de strafprocedure af maar stelde zich alvast burgerlijke partij. Nadien zal de tuchtcommissie beslissen of de schorsing definitief wordt.

In principe is het niet strafbaar dat een volwassene seks heeft met een minderjarige boven de zestien jaar. Maar dat mag natuurlijk niet onder dwang gebeuren. Dat B.V. bovendien een leerkracht is en op school een gezagsfunctie uitoefende over het meisje, zijn een verzwarende omstandigheden. Hij zou toegegeven hebben dat hij het verstand had moeten hebben om nooit iets te beginnen met een 16-jarige leerling van zijn school. De man is ondertussen getrouwd en heeft twee kinderen. Uitspraak op 23 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen