Direct naar artikelinhoud
Politiek

Vlaamse regering geeft wel geld aan Warmste Week, maar zakt niet af naar Kortrijk

Toenmalig minister-president Geert Bourgeois (N-VA) schonk vorig jaar bij De Warmste Week nog 150.000 euro namens de Vlaamse regering.Beeld © VRT - Thomas Geuens

De Vlaamse regering trekt niet naar Kortrijk om een cheque te overhandigen aan De Warmste Week, de benefietactie van Studio Brussel. Het was nochtans haast een jaarlijkse traditie geworden, maar de kritiek zwol aan. ‘Er zijn andere manieren om dit initiatief te steunen.’

Vorig jaar stond minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog met drie cheques van 50.000 euro in domein Puyenbroeck in Wachtebeke, om drie verschillende goede doelen te steunen. Net als de voorgaande jaren steunde de Vlaamse regering op die manier De Warmste Week. Dit jaar zakt de minister-president niet af naar Kortrijk, zo zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Bourgeois’ opvolger Jan Jambon (N-VA). De minister-president gaat morgen wel als vrijwilliger meedraaien bij de vzw Rolkar in Antwerpen, een organisatie die mensen met een handicap helpt bij hun vervoer. Er zal vanuit de regering 450.000 euro worden overgemaakt, maar dan zonder ‘cheque-moment’ in Kortrijk. Het gaat om hetzelfde bedrag als voor De Rode Neuzen-dag.

Er was de voorbije jaren kritiek ontstaan op deze manier van werken. Moet de Vlaamse regering wel aan liefdadigheid doen, terwijl ze zelf verantwoordelijk is voor het structurele beleid? Zeker nu de huidige regering bespaart op onder meer Welzijn, Cultuur en andere sectoren, zijn de cheques niet meer dan een doekje voor het bloeden, betoogde De Morgen-redacteur Joël De Ceulaer vorige week nog in De afspraak. Professor en armoedespecialist Ive Marx (UAntwerpen) schreef een vlammende column in De Standaard.

“Deze beslissing lag eigenlijk al eerder vast”, zegt Van Raemdonck. “De kwestie werd besproken op de ministerraad. De Warmste Week en gelijkaardige initiatieven als Rode Neuzen-dag zijn belangrijk en verdienen ook de steun van de regering, maar dat kan ook op andere manieren.” Leden van de regering kunnen zich inzetten voor het goede doel door er een dagje mee te draaien, bijvoorbeeld. “Maar elke minister is vrij te doen wat hij wil”, klinkt het. Toch is de regering zich ervan bewust dat nu gaan zwaaien met cheques geen goed idee is, zeker niet in tijden van besparingen. De regering wil de Warmste Week aanmoedigen, maar wil er geen reclame-moment voor zichzelf van maken.

De federale regering had traditioneel ook een mooi bedrag klaar voor De Warmste Week, maar daar kwam vorig jaar een einde aan. Dat de regering-Michel toen net gevallen was, was daar niet vreemd aan. Ook dit jaar zal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) niet opdraven met een cheque.

Noot van de redactie: eerder schreven we in dit artikel dat de Vlaamse regering geen geld ging overmaken aan De Warmste Week. Dit bleek niet correct. Onze excuses.