© BELGA

Autobestuurder met voorlopig rijbewijs rijdt onder invloed van drugs

Bij controles die de politie Mechelen-Willebroek afgelopen weekend uitvoerde, testten 37 bestuurders positief op het gebruik van alcohol of drugs in het verkeer. Een van de bestuurders bleek in het verleden al twee keer betrapt te zijn op rijden onder invloed van drugs en alcohol.

Stijn Van de Sande

Bij de controles op verschillende plaatsen in Mechelen en Willebroek werden in totaal 1.256 mensen gecontroleerd. Zes bestuurders bleken onder invloed van drugs of een combinatie van drugs en alcohol. Zij moesten hun rijbewijs meteen voor vijftien dagen inleveren.

Een bestuurder die onder invloed was van cannabis beweerde in eerste instantie dat hij zijn rijbewijs thuis vergeten was. “Maar toen het duidelijk werd dat we de auto waarmee hij reed ter plaatse gingen inhouden met een stuurstang, haalde hij plots toch zijn voorlopig rijbewijs boven”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Hij is extra strafbaar omdat hij met zo’n voorlopig rijbewijs niet mag rijden tijdens een weekendnacht. Er was ook geen begeleider bij en het verplichte L-teken in zijn wagen ontbrak.”

Positieve cannabistest

Een andere chauffeur reed onder invloed van cannabis en amfetamines. De man blijkt hardleers, want ook in maart 2017 en november 2018 testte hij al positief. Ook enkele andere bestuurders legden een positieve cannabistest af. Een van hen gaf aan de politie toe dat hij in de loop van de avond vier joints had gerookt. De schouwing van zijn voertuig was ook vervallen, wat hem een extra straf oplevert. Ook een bestuurder met 1,9 gram promille alcohol in het bloed is zijn rijbewijs vijftien dagen kwijt.

Dertig geïntoxiceerde bestuurders moesten hun rijbewijs voor drie of zes uur inleveren. Een van hen reed op het kruispunt van de Ieperleestraat en de Oude Liersebaan tegen een paaltje. Hij had bij een eerdere veroordeling al een totaalverbod op alcoholgebruik opgelegd gekregen en zal een extra straf krijgen omdat hij die voorwaarde schond. Op het kruispunt van de Kerkhoflei en de Liersesteenweg reed een bestuurder onder invloed van alcohol door het rode licht en een andere gecontroleerde bleek geen rijbewijs te hebben.

Een taxichauffeur werd beboet omdat hij een rit in het zwart uitvoerde en er werd ook een man opgepakt die nationaal geseind stond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Mechelen