Antwerpen is de cocaïnehoofdstad van Europa

© EDA

Van alle onderzochte Europese steden wordt in Antwerpen het meest cocaïne gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) in totaal meer dan 50 steden in 18 Europese landen.

adm

De studie probeert een beeld te geven van het druggebruik van 25 miljoen Europeanen via analyse van de stalen van het afvalwater. De resultaten van de SCORE Group in samenwerking met het EMCDDA werden dinsdag voorgesteld in Lissabon, Portugal.

Voor deze studie werden stalen van rioolwater onderzocht op de aanwezigheid van verboden producten (cocaïne, amfetamine, metamfetamine, xtc, mdma ...) van Londen tot Nicosia en van Oslo tot in Lissabon. Bedoeling is een zicht te krijgen op het drugsgebruik van de inwoners van die steden, want de verboden stoffen worden via urine in het afvalwater geloosd en kunnen op die manier opgespoord worden.

Meer dan Londen, Barcelona en Brussel

In Antwerpen zijn er twee meetpunten: Antwerpen Z, een staalnamepunt voor het centrum van de stad en Antwerpen D, voor de periferie. “Het blijkt dat de aanwezigheid van cocaïne vooral groot is in Antwerpen Z en dat komt allicht omdat daar meer discotheken, bars en uitgaansgelegenheden zijn dan in de periferie”, legt Liesbeth Vandam, criminologe bij het EMCDDA, uit. “Voor het gebruik van cocaïne staat Antwerpen helemaal bovenaan, nog voor Londen, Barcelona, Zürich en Brussel.”

© PETER MAENHOUDT

“Uit het jongste EMCDDA-onderzoek blijkt dat metamfetamines die vroeger vooral in Oost-Europa in trek waren, vanuit Tsjechië en Slovakije naar Duitsland en Finland zijn opgerukt”, zegt Liesbeth Vandam. “Het gebruik van cocaïne ligt zeer hoog in België, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De drug MDMA rukt in zowat alle landen op, terwijl amfetamines dan weer veel gebruikt worden in het noorden van Europa.”

Milieustudie werd gaandeweg drugsonderzoek

“Oorspronkelijk werd het rioolwater onderzocht om milieuvervuiling vast te stellen, maar gaandeweg bleek dat ook de aanwezigheid van drugs konden worden vastgesteld”, zegt Vandam. “Pluspunt is dat het onderzoek snel kan gebeuren. De resultaten van vandaag, in december 2016, zijn gebaseerd op staalnames in maart van dit jaar. Ander pluspunt is dat je de juiste samenstelling van de drugs kunt achterhalen, iets wat via surveys met druggebruikers niet zo evident is. Nadeel is wel dat de indicaties over de aanwezigheid van de stoffen niets leren over het aantal gebruikers in een bepaald gebied.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen