Terreurgroep IS eist aanslag in Ansbach op

De terreurgroep IS heeft via haar officieuze persagentschap Amaq de aanslag in de Duitse stad Ansbach opgeëist. Eerder vanmiddag werd bekendgemaakt dat er op de gsm van de dader een video werd teruggevonden waarin hij trouw zweert aan de leider van de terreurgroep. De 27-jarige man zou in de video ook "wraak" tegen Duitsland aankondigen.
Politie kamt de omgeving uit waar de Syriër verbleef.

De dader is een 27-jarige vluchteling uit Syrië. Hij kwam 2 jaar geleden binnen in Duitsland, maar zijn asielaanvraag werd vorig jaar afgewezen. "Dit is heel bijzonder", zegt VRT-correspondente Judith Van Hulsbeek, omdat Syrië te boek staat als een onveilig land. Om die reden kon de man ook niet worden uitgewezen, en werd hij "geduld" in Duitsland. Hij bleef wonen in een asielcentrum in Ansbach.

Wellicht heeft zijn afwijzing te maken met het feit dat hij in het verleden al enkele keren in aanraking kwam met het gerecht, onder meer voor drugsgebruik.

Intussen is ook gebleken dat de man wel degelijk zou worden uitgewezen, naar Bulgarije. Tobias Plate, een woordvoerder voor Binnenlandse Zaken, zei dat vluchtelingen uit Syrië niet naar hun thuisland kunnen worden teruggestuurd. Over de timing van de uitwijzing - waarom het tot nu toe niet gebeurde, en wanneer het dan wel precies was gepland - wist hij zelf niets meer.

De man had te kampen met depressies en zou tot twee keer toe hebben geprobeerd om uit het leven te stappen. Hij werd daarvoor behandeld in een psychiatrische instelling.

IS

Vanmorgen is de politie binnengevallen op de plaats waar de man woonde, een tijdelijk asielcentrum in Ansbach. De eerste prioriteit van de speurders is om uit te klaren of hij al dan niet alleen handelde, en of hij eventueel banden had met IS.

Een van de bewoners van het asielcentrum waar hij verbleef, Alireza, die wel eens een koffie met hem dronk, zei dat hij soms met de dader over godsdienst discussieerde. Hij getuigde tegenover de pers dat de man blijkbaar herhaaldelijk had gezegd dat hij niet tot het kamp van IS behoorde. "Hij zei altijd: ik behoor niet tot hen. Maar ik denk dat hij problemen had, want hij loog vaak, zonder reden. Hij stond graag in de belangstelling."

Op de gsm van de dader is nu dus een video gevonden waarin de dader -volgens de eerste vertalingen- trouw zweert aan de leider van IS. Dat heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken vanmiddag bekendgemaakt. De dader kondigt ook een wraakactie tegen Duitsland aan, omdat Duitsland de islam in de weg zou staan. 

De aanslag is ten slotte ook opgeëist door IS zelf. "Hij voerde de actie uit als antwoord op de vraag om de landen aan te vallen die tot de coalitie behoren die vecht tegen IS", klinkt het bij Amaq, het officieuze persagentschap van de terreurgroep.

Meest gelezen