Nieuwe wolf is in het land: zwervend dier trekt door Antwerpen

© Welkomwolf.be/shutterstock

Er is een nieuwe wolf in het land. Het gaat om een zwervende wolf die door de provincie Antwerpen trekt, meldt natuurvereniging Landschap vzw. Eerder hadden ook het Agentschap Natuur en Bos en minister Zuhal Demir dat vermoeden al geuit op basis van pootafdrukken in het Limburgse Oudsbergen.

gjs

Bij het meldpunt Welkom Wolf van Landschap vzw kwamen zaterdag meerdere meldingen binnen.: eerst uit Lichtaart (8.15 uur) en daarna uit Lille (9.15 en 9.30 uur) in de Antwerpse Kempen. “Getuigen gaven een goede beschrijving van het uiterlijk en het gedrag van een wolf”, klinkt het bij Welkom Wolf. “Er werden foto’s gemaakt van de pootafdrukken en een team van Landschap vzw kwam ter plaatse om de loopsporen in detail op te meten.”

LEES OOK. Pootafdrukken wijzen op tweede wolf in ons land: zal het dier hier blijven en is het een nieuwe partner voor wolf August? (+)

De wolf verdween even van de radar, tot zondagochtend een tuinier in Zoersel een van zijn schapen dood aantrof. “Hij ging er van uit dat dit het werk was van een hond. Toen hij maandagochtend opnieuw een dood schaap aantrof, besloot de man Landschap vzw en het Meldpunt Welkom Wolf te verwittigen.”

DNA-stalen

Zwervende wolven vallen wel vaker onbeschermde schapen aan omdat die een gemakkelijke prooi zijn voor een snelle hap. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek nam maandag DNA-stalen op het dode schaap in Zoersel en stelde vast dat het dier was gedood met een efficiënte halsbeet, de typische ‘handtekening’ van een wolf. “Wetenschappers van het INBO gaan de stalen nu onderzoeken, maar vanuit Landschap vzw en Welkom Wolf durven we de resultaten al wel voorspellen. Het zou ons zwaar verbazen indien het in Zoersel géén wolf zou zijn geweest, zeker met wat we weten van het sporenonderzoek in Lichtaart en Gierle de dagen voordien.”

Volgens Welkom Wolf is de kans groot dat deze zwerver afkomstig is uit een roedel in Duitsland, en dat hij of zij via Nederland tot bij ons is gelopen. “Het is absoluut niet te voorspellen of de nieuwe wolf ook in Vlaanderen gaat willen blijven; het is zelfs mogelijk dat hij alweer de grens over is, terug naar Nederland, want wolven lopen tot 80 kilometer in één nacht. Het zal ook nog moeten blijken of de Antwerpse Kempen überhaupt wel geschikt zijn als leefgebied voor wolven; alleen de wolf zelf kan daar een kundig oordeel over vellen. De toekomst zal het uitwijzen.”

De organisatie raadt schapenhouders voorlopig aan hun dieren goed te beschermen. Landschap vzw en Welkom Wolf roepen iedereen op om extra alert te zijn en waarnemingen van (mogelijke) wolven door te geven via het meldpunt op de website www.welkomwolf.be of via het telefoonnummer 0495-32 53 30.

Voor mensen zijn wolven volstrekt ongevaarlijk; ze hebben immers een enorme angst voor ons en zullen mensen juist uit de weg gaan. Zie je een wolf, probeer dan beelden te maken, en vergeet vooral niet te genieten van het unieke moment.

© welkomwolf.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen