Defensieminister Goffin patrouilleert samen met militairen op luchthaven

© BELGA

Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de militairen die op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse stadscentrum patrouilleren binnen de operatie Vigilant Guardian. De militairen patrouilleren al in het straatbeeld sinds de aanslagen van Parijs in november 2015, maar in de nabije toekomst moet hun aantal afgebouwd worden.

gjs

De operatie Vigilant Guardian heeft als doel de federale politie te ondersteunen. De militairen voeren twee opdrachten uit: patrouilleren en vaste punten bewaken. Door op straat te patrouilleren kunnen ze de gebruikers van de openbare ruimte beschermen. De militairen doen dat op vaste punten, zoals de luchthaven van Zaventem of de Zavel in Brussel, in de buurt van het Joods museum.

Minister Goffin kwam de militairen tijdens deze feestperiode een hart onder de riem steken voor hun werk en bezocht ze tijdens een patrouille op de luchthaven en in het centrum van Brussel. “Het is niet de eerste taak van de militairen om te patrouilleren”, geeft minister Goffin toe. “De omstandigheden hebben nu eenmaal als gevolg dat ze er zijn. Het is een element dat de burgers een veiligheidsgevoel geeft. Want ‘risico nul’ bestaat niet”, aldus de minister.

Terreurniveau twee

Intussen staat het terreurniveau in ons land op twee en blijft het de bedoeling om het aantal militairen op straat af te bouwen. Momenteel zijn er 420 militairen die effectief patrouilleren, maar dat wil Defensie graag afbouwen naar 200 effectief en 100 in reserve. Het is daarover nog wachten op een akkoord met Binnenlandse Zaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen