© was

Hoofddoekenverbod in twee Limburgse scholen is gerechtvaardigd, oordeelt hof van beroep

Het hof van beroep in Antwerpen heeft maandag beslist dat het verbod op het dragen van een hoofddoek in de scholen Atheneum Maasland (nu: GO! Maxwell) en de Nikola Tesla Middenschool in Maasmechelen gerechtvaardigd is. Het hof hervormt daarmee een eerdere beslissing van de burgerlijke rechtbank van Tongeren. Die had vorig jaar geoordeeld dat elf meisjes, wiens ouders een procedure hadden aangespannen, hun hoofddoek tóch mochten dragen.

gjs

In het Gemeenschapsonderwijs (GO!) geldt sinds 2013 een algemeen verbod op religieuze symbolen, zoals de hoofddoek. Maar in 2018 besliste de rechtbank van Tongeren dat elf meisjes van de middelbare GO!-scholen Maxwell en Nicola Tesla in Maasmechelen toch een hoofddoek mogen dragen. De ouders van de moslimmeisjes, “die stuk voor stuk een sterke religieuze overtuiging hebben”, waren naar de rechter gestapt omdat ze zich niet konden vinden in het hoofddoekenverbod in de school.

Sindsdien is een juridische strijd aan de gang. Die komt dinsdag ten einde. Het Antwerpse hof van beroep besliste dat het verbod op het dragen van een hoofddoek gerechtvaardigd is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER