Direct naar artikelinhoud
Politiek

Tom Van Grieken: ‘Belangrijkste is dat er nu nieuwe verkiezingen komen’

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld BELGA

‘Het belangrijkste is dat er volgend jaar nieuwe verkiezingen komen. Er is geen elegante uitweg of oplossing, dus zo werkt een democratie dan.’ Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vandaag in een interview met Newsweek. Van Grieken hoort naar eigen zeggen stemmen opgaan voor vervroegde verkiezingen in het voorjaar van 2020.

en

Video wordt geladen...

Zijn partij lanceerde in september al de “missie 2024”. Van Grieken verklaarde toen dat Vlaams Belang de grootste partij wil worden in 2024, wanneer in principe de volgende Vlaamse en federale verkiezingen plaatsvinden. In het interview met Newsweek gaat hij daar dieper op in.

“Het plan is de grootste worden in Vlaanderen. En liefst nog aanzienlijk de grootste. Maar de bedoeling is de grootste, want dan hebben wij de kaarten in handen. Dan zijn we niet meer afhankelijk van anderen. Dan kunnen ze ons niet meer negeren”, zegt Van Grieken. “We moeten evolueren naar een beleidspartij. Zeker op gemeentelijk, maar liefst ook op Vlaams vlak.”

Drie fases

Van Grieken gelooft naar eigen zeggen dat er drie fases zijn op het rechtse spectrum. “De eerste fase is die van de nationalistische oppositie. Dat is Filip Dewinter, Jean-Marie Le Pen, Bossi. Dat is rebels, schoppen tegen het systeem”, aldus de voorzitter. “Dan heb je een tweede fase, dat zijn de nepperds. De phoneys. Dat is Sarkozy met zijn hogedrukreiniger. Dat is Bart De Wever ook, dat is Silvio Berlusconi.” In een derde fase vormt de oude nationalistische oppositie zich om tot een nationalistische beleidspartij. “Dat zien we in Italië met Matteo Salvini, en in Oostenrijk.”

Antipolitiek 

Van Grieken waarschuwt voor een sentiment van antipolitiek bij de bevolking als er op het huidige elan wordt voortgegaan. “De politieke elite in dit land moet toch een en ander gaan beseffen. Zij die de verkiezingen hebben verloren, belonen zichzelf met postjes. (...) Ik denk niet dat de politieke elite hier in deze salons beseft hoe dat bij de bevolking overkomt. Je wordt naar huis gestemd en als beloning krijg je een ministerportefeuille. En zij die een mandaat krijgen van de bevolking, die zet je aan de kant.”