Twee van de drie ISIS-kopstukken die door Amerikaanse drones werden gedood in België gezocht

Het Amerikaanse Pentagon bevestigt de dood van drie belangrijke kopstukken van Islamitische Staat (ISIS) in Raqqa. Ze werden gelinkt aan de aanslagen in Parijs en aan de terreurcel van Verviers in ons land. Twee van de drie werden door ons land gezocht. Tegen een van hen, een jonge Brusselaar, liep een terrorisme-onderzoek.

tg

Volgens het Pentagon waren de drie “rechtstreeks betrokken bij aanslagen in het buitenland en bij de recrutering van jihadstrijders”. Ze werden vorige week al gedood bij een gerichte luchtaanval op Raqqa, in Syrië. Daarbij werd gebruik gemaakt van een drone, geladen met explosieven.

Volgens de eerste berichten gaat het om Salah Gourmat en Sammy Djedou, die betrokken zouden geweest bij de aanslagen van Parijs, nu een jaar geleden. Bij de aanslagen in Parijs kwamen in totaal 130 mensen om het leven, waaronder 89 in muziekzaal Bataclan.

Salah Gourmat werd in 2014 in Frankrijk bij verstek veroordeeld tot 4 jaar cel omdat hij jihadstrijders ronselde.

Djedou is een twintiger uit Brussel die zich op 15-jarige leeftijd bekeerde tot de islam. In 2012 vertrok hij naar Syrië. Het federaal parket bevestigt dat tegen hem nog een terrorisme-onderzoek liep.

De derde ISIS-strijder die werd gedood is Walid Hamman. Hij werd in België veroordeeld omdat hij deel uitmaakte van de terreurcel van Verviers die een aanslag in ons land plande. Tijdens het proces zat hij al in Syrië. Zowel Djedou als Hamman werden door ons land gezocht.

Volgens de Amerikaanse defensiewoordvoerder Peter Cook was het drietal op het moment van de aanval “samen aan het werk om aanvallen op doelen in het Westen te plannen en faciliteren”. Hun dood dateert al van enkele dagen geleden maar is nu pas officieel bevestigd.

Ook verdachte Charlie Hebdo gedood

Bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigen dat in in Syrië ook Boubaker el Hakim is gedood. Dat gebeurde enkele weken geleden al. De drie terroristen die nu door Amerikaanse drones werden omgebracht, behoorden tot zijn netwerk.

Boubaker el Hakim had nauwe banden met de daders van de aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Ook hij werd bij een drone-aanval in Raqqa omgebracht.

De 33-jarige Tunesiër Boubaker el Hakim was acht jaar geleden de leider van een netwerk van geradicaliseerde jonge moslims in Parijs, waar ook de broers Saïd en Chérif Kouachi deel van uitmaakten. Die schoten in januari vorig jaar twaalf medewerkers van Charlie Hebdo dood en verwondden er elf. Ze sloegen op de vlucht en werden twee dagen later in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen