Direct naar artikelinhoud
Speech koning

Koning Filip wil snel een regering, maar wat zegt hij écht? Politicoloog Carl Devos (UGent) legt uit

Kerstboodschap koning FilipBeeld VTM Nieuws

De kerstboodschap van koning Filip was kort, voorzichtig en omzeilde elk mijnenveld. ‘Als de op een na langste regeringsvorming in de Belgische geschiedenis aan de gang is, dan wil je als staatshoofd uiteraard geen aanstoot geven. Koning Filip snakt naar federale stabiliteit’, zegt politicoloog Carl Devos.

De koning raakte in zijn toespraak meerdere thema’s aan, zoals het klimaat, de stijgende armoede en geweld. Als vader van vier tieners sprak hij ook zijn bekommernis uit over alcoholmisbruik bij jongeren. Over de politieke impasse waarin ons land verzeild is geraakt, zei hij: “Het is van wezenlijk belang dat zo snel mogelijk een volwaardige federale regering wordt gevormd, die evenwichtige beslissingen kan nemen, die eensgezind en standvastig worden gedragen. Dat is wat wij nu allemaal verwachten.”

“Zijn oproep voor een snelle regeringsvorming is niet echt een verrassing”, zegt politicoloog Carl Devos (UGent). “Ik vind dat koning Filip het heel zachtjes uitdrukt. Wat hij zegt, wordt natuurlijk onder een vergrootglas gelegd, en daarom is hij heel erg voorzichtig, zoals hij altijd al is geweest. De woorden ‘zo snel mogelijk’ zijn eigenlijk een understatement. Hij spreekt geen grote verontwaardiging uit. De koning wenst al langer dat er een regering op de been wordt gebracht die een meerderheid heeft in de twee landsdelen. Dat blijkt ook uit zijn opdrachten en aanduidingen tijdens de voorbije tweehonderd dagen, waarbij het gros van de tijd werd besteed om de twee partijen langs beide kanten van de taalgrens, N-VA en PS, met elkaar te verzoenen.”

Instabiliteit

Waarom wil de koning graag een meerderheid in beide landsdelen? Devos: “Wanneer er een federale regering zou worden gevormd met een sterke ondervertegenwoordiging langs Vlaamse kant – dat zou wel eens kunnen – dan is dat geen investering in de stabiliteit van deze federale staat en dus ook niet van de monarchie. Als je dan weer vier jaar beleid krijgt, dat niet wordt gedragen wordt of heel fel wordt bevochten, dan zou dat in 2024 wel eens heel raar kunnen uitdraaien. Daarom is het begrijpelijk dat hij in eerste instantie de twee grote blokken oproept om een akkoord te vinden. Niet dat hij voor PS of N-VA wil rijden, maar gewoon omdat hij wil dat er een regering komt die een grote meerderheid heeft in de twee taalgroepen.”