Expert over kruispunt waar moeder (45) en dochter (17) stierven: “Hier is een betere geleiding nodig”

© rr

Sinds een kruispunt in het Limburgse Bree vorig jaar werd heraangelegd om het veiliger te maken, zijn er al opnieuw negen zware ongevallen gebeurd. Op kerstavond stierven Janet Waiteyo (45) en haar dochter Florence Wanjiro (17) uit Bocholt nadat ze aangereden werden. “De aanleg kan veel beter”, oordelen experts nu. De gemeente wil dat het kruispunt opnieuw aangepakt wordt.

Cedric Lagast, Jan Bex en Roger Dreesen

De witte Renault Clio van de moeder en haar dochter uit Bocholt reed dinsdagavond over de Hamonterweg, in de richting van Bree. Ter hoogte van het kruispunt met de Sportlaan moet de wagen rond 20 uur rechtsomkeer hebben willen maken.

Tot 2018 was deze plek nog een drukke vierbaansweg, met een brede sorteerstrook in het midden. Maar in oktober 2018 werd het kruispunt heringericht door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), om de oversteek veiliger te laten gebeuren. Het kruispunt was tot dan een zogenaamd zwart verkeerspunt, waar veel ongevallen gebeurden. De sorteerstrook werd opgevuld met een middenberm, en er kwam in elke rijrichting een afslagstrook. “Dit moet voor meer rust en overzicht zorgen”, zo motiveerde AWV de heraanleg in september 2018.

Toen ze dinsdagavond de Hamonterweg in de andere rijrichting wilden oprijden, werd de auto van beide vrouwen in de flank aangereden door een grijze Peugeot. Moeder Janet Waiteyo was op slag dood. De hulpdiensten konden haar dochter Florence nog reanimeren, maar ze stierf op weg naar het ziekenhuis.

Rijgedrag niet de oorzaak

Ook de 22-jarige bestuurster uit de andere auto werd naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw vertoonde zeer lichte tekenen van alcoholintoxicatie. “Maar niet in die mate dat het haar rijgedrag beïnvloedde”, zegt het parket. Haar rijgedrag zou volgens de eerste vaststellingen niet aan de oorzaak van het ongeval liggen.

LEES OOK. “Buren over slachtoffers van drama in Bree: “Elk jaar dropte Janet een bijzondere nieuwjaarswens in onze bus” (+)

Volgens sommige bronnen zouden de twee vrouwen het kruispunt langs de eerste, en dus de verkeerde oprijstrook zijn opgereden.

Negen ongevallen

Sinds de heraanleg zijn al opnieuw negen ongevallen gebeurd op het bewuste kruispunt, waarbij telkens gewonden vielen. Dat zegt burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) van Bree.

“Wat me opvalt is dat rechtsomkeer maken om terug te keren naar Bocholt op dit kruispunt erg moeilijk geworden is door deze inrichting”, zegt professor Johan De Mol van de Gentse Universiteit.

“Als de auto – zoals verondersteld wordt – de eerste afslag nam, zal de chauffeur bijkomende manoeuvres nodig gehad hebben. Maar ook als de auto de juiste afslag nam, is terugrijden erg moeilijk. Deze afslagen zijn duidelijk aangelegd om af te slaan naar bijvoorbeeld de Sportlaan, en niet om rechtsomkeer te maken.”

Nergens wordt echter aangeduid dat rechtsomkeer maken niet toegelaten is. “In beide gevallen maken de manoeuvres het moeilijk de snelheid van de aankomende auto juist in te schatten”, oordeelt De Mol. “Als men auto’s wil helpen om rechtsomkeer te maken, is een veel betere geleiding nodig.”

Opnieuw evalueren

Ook burgemeester Van der Auwera wil aanpassingen aan het kruispunt: “Ik vraag klaar en duidelijk dat men met open vizier de nieuw aangelegde weg opnieuw bekijkt.” AWV belooft het kruispunt in januari intern opnieuw te zullen evalueren.

Janet Waiteyo en haar dochter Florence zijn van Keniaanse afkomst, maar woonden al zeker elf jaar in Bocholt. Moeder Janet werkte als poetsvrouw in een instelling voor mensen met een handicap. Florence zat in het vijfde jaar Economie-Moderne Talen in het Sint-Hubertuscollege in Neerpelt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer